Za poradenství v oblasti kosmických aktivit 180 tisíc měsíčně. To letíme do vesmíru? ptá se poslanec

24.05.2016 10:49

Ministerstvo dopravy již několik let uzavírá smlouvu s Ondřejem Rohlíkem, externím poradcem v oblasti kosmických aktivit, a to i přes kritiku NKÚ, které se zdá jeho plat nepřiměřeně vysoký. Ministerstvo dopravy rozhodnutí obhajuje tím, že v u nás není dostatek expertů pro kosmické aktivity.

Za poradenství v oblasti kosmických aktivit 180 tisíc měsíčně. To letíme do vesmíru? ptá se poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítat polského prezidenta přišel i například ministr dopravy Dan Ťok

Rohlík podle serveru HlídacíPes.org bere víc než samotný ministr Dan Ťok, který má přibližně 125 tisíc korun. Ondřej Rohlík si ve svém pětiměsíčním kontraktu přijde na 900 tisíc, tedy 180 tisíc měsíčně, což je suma, která se téměř rovná platu prezidenta. Také v porovnání s ostatními platy pro poradce na Úřadu vlády je částka vysoce neúměrná.

Čtyřicetiletý softwarový inženýr Ondřej Rohlík pracuje pro ministerstvo již dva roky, už tehdy jako zaměstnanec dostával za svoji práci plat ve výši 60 tisíc, po roce svůj post opustil a začal pracovat na externí smlouvu a jeho plat se ztrojnásobil.

„Mohu Vám s čistým svědomím sdělit, že všechny procesy a aktivity ministerstva dopravy týkající se kosmických aktivit, kterých jsem se dosud účastnil, byly zcela transparentní a že činnost ministerstva dopravy v této oblasti je příkladná,” uvedl kosmický poradce Ondřej Rohlík.

Opačného názoru je předseda poslaneckého klubu Úsvit Marek Černoch, kterému se zdá jeho plat neúměrný a funkce téměř zbytečná. „Předpokládám, že za takovou sumu musí Česká republika plánovat první let do vesmíru! Chtěl bych vyzvat pana ministra Ťoka, aby doložil, za co svému poradci pro "kosmonautiku" vyplácí částku 180tisíc měsíčně! Ministerský poradce totiž inkasuje měsíčně sumu rovnající se platu našeho prezidenta! Pane ministře, jak si obhájíte fakt, že Váš poradce bere plat ve výši 20 průměrných důchodů v České republice? Osobně si myslím, že byste měl raději zapracovat na dálnicích a ne plánovat dobývaní vesmíru Rohlíkem,” říká na svém facebookovém profilu Černoch.

Podle serveru HlidaciPes.org se situací nesouhlasí ani sám ministr dopravy Daniel Ťok. „Jsem s touto situací nespokojený,” reagoval zástupce ANO.

„ČR nedisponuje větším počtem expertů, kteří mají zahraniční zkušenosti se spoluprací s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), jsou jazykově dostatečně vybaveni a mají příslušné vzdělání v této oblasti," uvedl Rohlík.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…