Za problém s Romy může ‚šílená‘ Marksová, měl říci Babiš. Rozzuřená ministryně neváhala a...

02.09.2016 19:22

Proti údajnému výroku Andreje Babiše, který měl o ministryni práce a sociálních věcí mluvit jako o „šílené Marksové, která za to všechno může“, se ministryně Michaela Marksová ohradila. A to prostřednictvím článku na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Za problém s Romy může ‚šílená‘ Marksová, měl říci Babiš. Rozzuřená ministryně neváhala a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Marksová uvedla, že osobně viděla vyloučené lokality dávno předtím, než se stala ministryní. „Také jsem navštívila dětské domovy, domovy pro seniory i zdravotně postižené. Mluvila jsem s maminkami v mateřských centrech po celé zemi a učila handicapované studenty na ‚Jedličkárně‘. Na rozdíl od A. Babiše nepotřebuji předvolební kampaň ke zjištění, co lidé potřebují a jak žijí,“ uvedla.

Celý text je ZDE

Ve Varnsdorfu se při své návštěvě před dvěma lety prý nebavila jen s „bílou“ stranou ulice, ale i s tou druhou, s romskými dětmi. „A. Babiš se jich 1. září dopoledne ptal zjevně jen na to, proč nejsou ve škole – no, každý člověk žijící v reálném světě ví, že první školní den leckde nefunguje družina a děti jdou v 9 domů ;-),“ rýpla si Marksová do svého vládního kolegy.

Jestli Babiš skutečně mluvil o „šílené Marksové, která za to všechno může“, tak to je prý fascinující. „Jak asi já mohu za situaci, která se tady posledních 20 let postupně vytvářela? Kdy řada obcí ve spolupráci s realitkami začala Romy, kteří ztratili možnost výdělku se svoji nízkou kvalifikací, sestěhovávat do poloprázdných sídlišť a vytvářet ghetta? A nikdo tam celá léta s těmi lidmi nepracoval, ani s dospělými, ani s dětmi? Můžu za rozhodnutí minulých pravicových vlád, které vytvořily podmínky pro výhodný obchod s chudobou na ubytovnách? Za to, že exministr Drábek zničil jakž takž fungující systém sociální práce na obcích a nesmyslně převedl práci s těmi nejchudšími na úřady práce, ale zároveň drasticky zmenšil počet pracovnic? Moje ministerstvo už předložilo několik legislativních návrhů na zlepšení této situace. Jejich účinek se ale neprojeví hned, nikdo z nás nemá kouzelný proutek, který vše zlepší ze dne na den,“ vysvětlila.

A dodala, že stěžejním zákonem, který postupně umožní zredukovat sociálně vyloučené lokality a definitivně skončit byznys s chudobou, je zákon o sociálním bydlení. „Očekávám, že náhle osvícený ministr financí bude první, kdo ho radostně podpoří. A kdo nám na vládě konečně po roce schválí 300 pracovníků, kteří nám stále chybí na úřadech práce na hmotné nouzi. Dosud kolega smysl jejich existence – sociální práce a zároveň kontroly – nechtěl pochopit. Teď bude jistě s ‚šílenou Marksovou‘ souhlasit,“ dodala Marksová.

„A ještě vzkaz na konec: zajeďte si, kolego Babiši, do "cikánského pracovního tábora v Letech" osobně. A hlavně na hromadný hrob dětí v nedalekých Mirovicích. Od každého jednoho - a je tam kolem 100 jmen - je tam datum narození i úmrtí. Že by se upracovaly k smrti?“ rázně zakončila Marksová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…