Za problémy s Romy prý mohou také příspěvky na bydlení

02.09.2011 7:38

Vzhledem k tomu, že stále stoupají cen energií, zvyšují se s nimi také dávky vyplácené jako příspěvek na bydlení. A protože se zvyšují hodně, někteří lidé hledají způsoby, jak je co nejlépe zneužít.

Za problémy s Romy prý mohou také příspěvky na bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Nezaměstnanost na Šluknovsku je druhá největší v zemi. Lidé se sem ale stěhují proto, že jim majitelé domů slibují vysoké příspěvky na bydlení. "Může za to špatně postavený zákon, který říká, že doplatíme náklady na bydlení, které přesahují třetinu příjmů rodiny. Takže čím větší náklady, tím více cálujeme," poukazuje na díru v sociálním systému pracovník jednoho ze severočeských úřadů práce, který si nepřál být jmenován. Uvádí to server Týden.cz.

SLEDUJEME TÉMATA: Romové Romové v Novém Boru a Romové v Rumburku        

Nájem až 12 tisíc 

V obcích od 10 do 50 tisíc obyvatel, mezi které patří i Rumburk, Varnsdorf či Nový Bor, uzná stát náklady na bydlení včetně energií do 11 521 korun. V tomto chudém a tedy i levném regionu jsou však faktické náklady na bydlení nižší. "Jakmile zvedneme strop v zákoně, hned se zvednou nájmy na ubytovnách pro sociálně slabé. Trh na to reaguje," připouští Miloslav Macela, ředitel odboru dávkových systémů na ministerstvu práce a sociálních věcí.

"Chybí pořádná cenová mapa nájemného a realitky ceny vyhánějí do astronomických výšin. Doplatek na bydlení je potom vysoký a myslím až neúčelně," říká Veronika Knoblochová ze sociálního odboru v Litvínově. Pobírači dávek si pak mohou dovolit byt s nájmem 12 tisíc, což je v severních Čechách nadprůměrná cena, kterou jim však zaplatí stát na dávkách. "Přitom pracující žijí v bytech s nájmem za polovinu dávky," kritizuje stávající systém, který loni stál státní kasu 4,2 miliardy korun.

Čtěte více:
Řápková nemá slitování: Běžte pracovat, nebo bude další násilí
Beneš (KSČM): Poučení z příspěvku na bydlení - cynismus vlády je alarmující
Dobeš sází na školy: Na nevychované romské děti autoritu učitele
Romové nejsou Vietnamci. Ti sem přišli pracovat. Jejich šéf má jasno



 

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…