Za prolomení těžebních limitů demonstruje v Praze až 700 horníků

29.01.2015 11:30

Před ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze se podle odhadu policie sešlo 600 až 700 horníků. Demonstrují za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Jsou to zejména pracovníci společnosti Severní energetická, které patří důl ČSA. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v prohlášení zveřejněném před demonstrací uvedl, že bude ve vládě prosazovat variantu, která počítá také s posunem limitu těžby na dole ČSA, což by znamenalo zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně. Proti bourání domů se ale vyslovili šéfové všech tří vládních stran.

Za prolomení těžebních limitů demonstruje v Praze až 700 horníků
Foto: Daniela Černá
Popisek: „Hej..vy tam..!!! my chceme kopat.., NE vaše "tunely" razit!!! stálo na jednom z dalších transparentů

Horníci pískají a drží transparenty s nápisy "Mládek, vrah horníků", "Uhlí zaměstnává a hřeje, a co ty, vládo", "Zelená pověra domov nezahřeje" nebo "Uhlí hřeje milion domácností". Podle odborářů přijeli horníci na demonstraci deseti až 12 autobusy ze severních Čech a jedním z Ostravska. Policisté podle mluvčího Tomáše Hulana protestní akci monitorují. "Pokud dojde k narušení pořádku, jsou připraveni zasáhnout," uvedl. Policie ale žádné problémy nepředpokládá.

Ministerstvo zpracovalo celkem čtyři možnosti, jak s limity naložit. Mládek se vyslovil pro variantu, která vedle prolomení limitů těžby na dole Československé armády (ČSA) počítá s posunem limitů na dole Bílina, které by ale neohrozilo žádná lidská sídla. Kromě této možnosti je ve hře ještě úplné zachování, nebo naopak úplné prolomení limitů a také varianta, která by limity prolomila jen na dole Bílina. Demonstrující horníci podporují variantu s úplným prolomením limitů. Mládek mezi ně nepřijde, protože je na dlouhodobě plánované pracovní cestě v Indii a Nepálu.
    

Bourat domy prý nikdo z vlády nechce

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes ráno v Radiožurnálu ještě před zveřejněním stanoviska ministra Mládka řekl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat žádné bourání domů. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá jakékoliv prolomení těžebních limitů. ČTK řekl, že to není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží. Proti bourání domů v Horním Jiřetíně je také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Podle Mladé fronty Dnes (MfD) odborářům autobusy, jídlo a pití na cestu společně s odbory zaplatila společnost Severní energetická, která také účast na demonstraci započítá jako odpracovanou směnu. Některé deníky dnes otiskly celostránkové inzeráty, kterými Severní energetická demonstraci prezentuje jako boj za zachování spolehlivého zdroje energie a levného tepla a práce pro horníky. "Možnost účasti jsme zajistili úpravou v systému směn. Provoz tím zůstane zachován a k žádným ztrátám tedy nedojde," řekla ČTK mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

O úpravě limitů má v pondělí 2.února jednat tripartita. Na jednání vlády má Mládek materiál v rámci nové Surovinové politiky předložit do konce března. Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zaručující městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. 


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …