Za roky za mřížemi dostal odškodné. Nyní se odpálil v Mosulu

22.02.2017 11:48

Sebevražedný atentát v iráckém Mosulu spáchal tento týden britský radikální islamista Jamal Udeen al-Harith. Jde o bývalého vězně z amerického žaláře v Guantánamu, jenž za dva roky strávené za mřížemi dostal odškodné ve výši milion liber. Píše o tom server Novinky.cz.

Za roky za mřížemi dostal odškodné. Nyní se odpálil v Mosulu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mosul je druhé největší irácké město a správní středisko provincie Ninive v severní části země v Kurdistánu

Pod palbou kritiky je v souvislosti s Udeen al-Harithem i někdejší britský premiér Tony Blair, jenž lobboval za jeho propuštění. Jako plivanec do tváře daňových poplatníků pak odškodné považuje například poslanec, liberální demokrat John Pugh. „Ministerstvo vnitra musí vysvětlit, jak je možné, že se vzhledem k jeho stykům s islámskými teroristy dostal tak snadno ze země,“ uvedl.

„Tolik ujištění od Tonyho Blaira, že tenhle extremista nepředstavuje bezpečnostní riziko,“ uvedl poslanec Tim Loughton. 

Původní text ZDE.

Al-Haritha z jeho činu v Mosulu usvědčila fotografie, jež byla pořízena těsně před tím, než došlo k sebevraždě. Ve věznici v Guantánamu, kde byl uvězněn v roce 2002, seděl právě v cele pro osoby podezřelé z teorismu. Tehdy byl zatčen v Afghánistánu, kdy však tvrdil, že byl zajatcem Tálibánu. V oblasti byl dle svých slov na náboženské dovolené. A právě tehdy se za něj přimluvili Blair a jeho ministr vnitra David Blunkett.

Al-Harith uprchl v roce 2014 do Sýrie, kde se přidal k tzv. Islámskému státu. O rok později pak v Iráku prý přesvědčoval mladé džihádisty, aby se vraceli do Evropy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…