Za rozkolem sociální demokracie stojí prezident Zeman, míní tisk

29.10.2013 6:16

Za nynějším rozkolem sociální demokracie stojí podle dnešního vydání českých deníků prezident Miloš Zeman. Komentátoři deníků nepochybují, že se Zeman podílel na akci, kdy předsednictvo ČSSD vyzvalo v neděli šéfa Bohuslava Sobotku, aby odstoupil z funkce. Vyřadilo jej i z týmu pro povolební vyjednávání.

Za rozkolem sociální demokracie stojí prezident Zeman, míní tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

 Jednání o budoucí vládě má podle vedení ČSSD řídit místopředseda Michal Hašek, kterého deníky považují za strůjce odvolání Sobotky. Hašek a další vlivní sociální demokraté se také podle médií před jednáním vedení strany tajně sešli se Zemanem.

Podle komentáře Mladé fronty Dnes  se prezident pokouší přes Haška ovládnout ČSSD. "Zemanova strana propadla, prezidenta už nezajímá. Poradil svým někdejším milcům, aby vyškrtli jeho jméno z názvu," naráží deník na prohlášení Zemana, že by mu nevadilo, kdyby Strana práv občanů - zemanovci navrhla vynechat z názvu "zemanovce". "Prezident už má nového mouřenína, Haška a spol. Sedí v břiše hradního trojského koně, kterého Zeman tlačí do Lidového domu," píše se v komentáři MfD.

 "Povolební chaos bude prezidentovi vyhovovat. Zvyšuje jeho moc i vliv, Rusnokově vládě 'prezidentských odborníků' prodlužuje život na kapačkách," píše deník. Komentář MfD ale podotýká, že prezident možná nepočítá s tím, že Češi nemají rádi podpásovky. "Rádi fandíme outsiderům, i těm, kteří si to leckdy nezaslouží. Cítíme, že ti pokoření jsou nám v něčem trochu podobní. Naopak ty příliš mocichtivé odmítáme," míní deník.

 ČSSD dělá vše pro svůj další pád

Hospodářské noviny ve svém komentáři popisují nynější dění v ČSSD tak, že strana po volební "vítězné prohře" dělá všechno pro to, aby v příštích volbách spadla stejně jako ODS na hranici volitelnosti. "Nahradit předsedu strany Sobotku je dlouhodobá a legitimní snaha místopředsedy Haška, ale na frontální útok si nevybral vhodnou dobu," píše deník.

"Takticky je to pro Haška jistě naprosto nejlepší chvíle. Sobotka je slabý, touha ostatních po místech ve vládě a Parlamentu a také po revanši za minulé prohry, včetně prezidenta, veliká. Z hlediska dlouhodobější strategie jde o sebevražedné jednání. ČSSD ztrácí důvěru nejen ANO, ale hlavně vlastních voličů," dodávají HN.

 Jednotu ČSSD před volbami hrála

Komentář Lidových novin míní, že rozkol sociálních demokratů není ničím překvapivým. "Tak jako tak se čekalo, že v jistém okamžiku bude předvolební hraná jednota nabourána, formální lídr strany Sobotka odstraněn a na scénu teď už nepokrytě nastoupí Hašek. A že u toho bude asistovat prezident Zeman - jeho slova o tom, jak sestavením vlády pověří 'představitele vítězné strany', tedy ne nutně jejího šéfa, nemohla být explicitnější," píše deník.

LN se ale ptají, zda se Sobotkovým odpůrcům podaří dotáhnout svou akci až do "vládního konce", a co to udělá s ČSSD? "Sobotka už několikrát dokázal, že dokáže ze svízelných situací vymanévrovat. Viz nedávné okolnosti a jeho lavírování v době vzniku Rusnokovy vlády," míní deník. U voličů podle LN samozřejmě ČSSD rozpory nepomohou, což by se však výrazně projevilo jen v případě brzkého konání dalších předčasných voleb. "Pokud ale nějaký ten rok uteče, vnitrostranické boje mohou být dobojovány a voliči jsou zvyklí zapomínat," dodávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…