Za sérií teroristických útoků není pár bláznů, ale politika. Toto k tomu řekl ctihodný profesor Höschl

27.07.2016 18:52

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl. Mluvil o nedávném útoku v Praze na Smíchově, který měla na svědomí čerstvě propuštěná pacientka psychiatrické léčebny, i o stále častějších případech násilí napříč celou Evropou.

Za sérií teroristických útoků není pár bláznů, ale politika. Toto k tomu řekl ctihodný profesor Höschl
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.

Pachatelka útoku ve smíchovském nákupním centru byla podle Höschla propuštěna z péče zcela podle pravidel a její lékaři se tak nedopustili žádné chyby. „Co psychatrie ale neumí, je věštit budoucnost,“ podotkl.

S tím, že se lidé vraždí, se podle Höschla musí počítat. Konfliktní je celá čtvrtina obyvatelstva a pokud bychom na základě toho měli určovat, kdo je nebezpečný a kdo nikoliv, tak bychom museli zavřít obrovské množství lidí a nebyly by na to kapacity. „Takhle společnost nefunguje, nemůže fungovat a nebude to tak fungovat,“ dodal.

Höschl dále uvedl, že na základě tvrzení, že člověk potřebuje ochrannou léčbu, nemohou tuto léčbu poskytnout, jelikož by ji takto museli poskytnout naprosto každému, kdo si o ni řekne, a takových lidí je mnoho.

Celý pořad zde

„On to z větší části není psychiatrický problém, ale celospolečenský a politický,“ prohlásil o rostoucí vlně násilí na veřejnosti. Ta podle něj má tři hlavní zdroje. Jedním je náboženský fanatismus, druhým je frustrace z kulturního konfliktu a nedostatku seberealizace a třetím pak „nápodoba“, kdy čím je násilí viditelnější v médiích, tím k němu může docházet častěji.

„Žádný z těchto zdrojů není exkluzivní, žádný to úplně nevysvětluje,“ řekl Höschl s tím, že se vždy jedná o teroristické útoky, ať se média snaží je označit jinak či nikoliv.

„Způsoby té adaptace, té izraelizace Evropy, jak se tomu teď říká, jsou dva. Jeden je skutečně jakési otupění vůči tomu násilí,“ poznamenal Höschl s tím, že druhým procesem je snaha samotné společnosti tomuto násilí se bránit. „Jakási sebeobrana musí proniknout do širších vrstev a nebude možné to nechávat jen na bezpečnostních složkách.“

Podle něj však není vhodné, aby se běžní lidé bránili sami za sebe, jelikož naprostá většina z nich nemá s obdobnými situacemi žádné zkušenosti, neboť velká část společnosti ani neabsolvovala základní vojenskou službu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…