Za takové navýšení důchodů by se měl stát omluvit, říká Koníček

27.09.2013 21:12

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček se podle svých slov cítí uražen navýšením penze. Lidé v důchodu si totiž mají od ledna "polepšit" o celých 45 korun, což je podle ministra urážkou. Kritizoval již minulý návrh navýšit penzi o 65 korun - dokonce tehdy sliboval, že zařídí navýšení částky.

Za takové navýšení důchodů by se měl stát omluvit, říká Koníček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

"Takové zvýšení důchodů považuji za nemravné a skoro bych řekl, že stát by se za něj měl omluvit. Bohužel s tím nemůžeme v současné době nic dělat," uvedl smířeně  Koníček. Minulá vláda TOP 09, ODS a LIDEM totiž schválila zpřísnění legislativy, která nyní povoluje navýšení důchodů jen o třetinu inflace. Svůj krok vysvětlovala tím, že vláda musí přijmout i nepopulární nařízení, která by republiku mohla ochránit před prohloubením krize.

Ministr práce a sociálních věcí se ale podle svých slov nevzdává - již teď se prý na ministerstvu připravuje mimořádná valorizace důchodů, která by měla ovlivnit výši penze již příští rok. Český důchodce tak v průměru měsíčně dostane něco málo přes jedenáct tisíc korun. Ještě v srpnu přitom Ministerstvo práce a sociálních věcí odhadovalo navýšení důchodů o 65 korun.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…