Za tato slova by mě na Západě asi už zavřeli... Sexuolog Weiss se bez obalu rozpovídal o homosexualitě

14.04.2016 19:06

„Není úplně namístě mluvit o homosexualitě, jelikož je tam obsažené to slovo sex, což jaksi implikuje to, že se jedná o sexuální chování. Tak to ovšem vůbec není – jedná se o citovou orientaci. Možná by proto bylo lepší hovořit o homoerotickém zaměření,“ uvedl ve včerejším Debatním klubu český sexuolog Petr Weiss.

Za tato slova by mě na Západě asi už zavřeli... Sexuolog Weiss se bez obalu rozpovídal o homosexualitě
Foto: ivandavid.cz
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David

U diskusního stolu na téma homosexualita se setkali sexuolog Petr Weiss a psychiatr a někdejší ministr zdravotnictví Ivan David. Hovořilo se o současném stavu vědeckého výzkumu v oblasti homosexuality a jejích sociálních implikacích.

Weiss v úvodu pořadu zmínil svůj názor na to, že je znovu a znovu třeba opakovat ta zjištění, ke kterým odborníci dospěli. „Existuje totiž mnoho lidí, kteří neustále opakují názory, které já osobně již považuji dávno za překonané,“ zmínil sexuolog.

„V první řadě je třeba v této souvislosti hovořit ne o homosexuální orientaci, ale o citové orientaci. Možná by bylo lepší hovořit o homoerotickém zaměření. Jde totiž o to, do koho se člověk zamilovává,“ dodal Weiss. „Dalo by se říci, že sex sídlí mezi ušima, ne mezi nohama,“ doplnil svého kolegu David.

Došlo i na řeč o pokusech o léčbu homosexuality, jejichž bezpředmětnost Weiss objasnil tím, že „existuje velký rozdíl mezi homosexuálním chováním a homosexuální orientací – můžete homosexuály přimět k heterosexuálnímu chování, jejich orientaci ovšem nezměníte,“ řekl.

Dodal také, že těch výzkumů, které zkoumají příčiny homosexuální orientace u lidí, je velmi mnoho. „Všechny ovšem dokazují to samé – homosexuální orientaci se nelze naučit; je to záležitost vrozená,“ zdůraznil. Za zbytečné tak označil i četné návštěvy rodičů u něho v ordinaci, kteří přicházejí s otázkami o tom, kde udělali ve výchově chybu. „Mají pocit viny z toho, že jsou to oni, kteří jsou odpovědní za homosexualitu svých dětí. To je samozřejmě nesmysl,“ míní Weiss.

David zas vyjádřil svou konsternaci nad neustále prohlubující se politickou korektností v debatách o homosexualitě. „Myslím, že je mnoho lidí, kterým to přijde už za hranou. Jedná se v podstatě o další formu pozitivní diskriminace,“ zmínil. Na druhou stranu ovšem přiznal, že se může jednat i o generační problém. „Možná bychom se takovým věcem měli umět přizpůsobit, a jestli to nedokážeme, tak asi patříme někam jinam.“

Weiss tento trend zas označil za „pseudocíl“ dosažení stejnosti lidí. „Mě na ženách nejvíce zajímá to, v čem se ode mě liší, ne v čem se mi podobají. Myslím si, že za takové prohlášení by mě na Západě možná už zavřeli,“ prohlásil host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…