Za to se do dneška stydíme! Jaroslav Foldyna na veřejné akci vyplísnil Havla

25.03.2017 12:51

Zhruba 150 lidí se v pátek od 19:00 před ambasádou Srbska v pražské Mostecké ulici zúčastnilo pietního aktu k 18. výročí agrese NATO vůči Jugoslávii a k uctění nevinných obětí. Hlavní projev pronesl poslanec Jaroslav Foldyna.

Za to se do dneška stydíme! Jaroslav Foldyna na veřejné akci vyplísnil Havla
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pietní akt k 18. výročí agrese NATO vůči Jugoslávii a uctění nevinných obětí.

Úvodem celé akce vystoupil poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který řekl, že přesně před osmnácti lety pro mnoho lidí přišel velký smutek a rozčarování, jelikož na jaře bylo zahájeno bombardování malého státu téměř uprostřed Evropy.

„Malého národa. Něco jako jsme my Češi a Slováci. Stejného národa se stejnými pocity a podobnou historií. Jednou na jaře bombardovali také jeden národ, ale ten národ byl ve válce, bylo to velké a tvrdé bombardování Drážďan, ale ti lidé věděli, co se to vlastně děje. Byla to válka, ale tady žádná válka nebyla. Byli jsme překvapeni a nechtěli jsme věřit tomu, co se stalo. Nechtěli jsme věřit tomu, že 50-60 let po druhé světové válce kdesi v Evropě nejsilnější armáda světa zničehonic zaútočí na desetimiliónový národ. Co tomu předcházelo byly podivné rozhovory o míru mezi zástupci Jugoslávie (Srbů) a kosovských Albánců. Podivné rozhovory ani Srbů, ani Albánců za jediným stolem. Mezi nimi pobíhali diplomaté ze Spojených států a domlouvali mír, výsledkem toho byla válka.

V článku 4 Washingtonské smlouvy je zmíněno, že státy NATO mohou zaútočit mimo své sdružení jedině s mandátem OSN. Nic takového se nestalo, došlo k flagrantnímu porušení mezinárodního práva a Washingtonské smlouvy. Je smutné, že jsme se nedokázali postavit proti tomu, že někdo bombarduje stejný národ jako jsme my, se stejnou historií a pomalu se stejnou řečí. Byli jsme vtaženi do věci, kdy se teroristé začali nazývat demokratickou opozicí, která vraždila a zabíjela,“ uvedl ve svém bouřlivém projevu Foldyna, který dále v narážce na výrok bývalého prezidenta Václava Havla zdůraznil, že jakýsi dramatik absurdních děl tehdy řekl, že se jedná o humanitární bombardování.

„Je to něco, za co se do dneška stydíme, aby někdo umíral za to, že je humanitárně bombardován,“ dodal Jaroslav Foldyna.

S projevy dále vystoupilo několik dalších řečníků, kteří mimo jiné zmínili, abychom přinutili naše zvolené politické zástupce, aby prosadili zákon o speciálním referendu, kterým občané sami rozhodnou o tom, zda se Česká republika bude i nadále podílet na akcích NATO, nést za ně zodpovědnost, nebo zda z Aliance vystoupí.

Závěrem pietní akce se konala mše za nevinné oběti bombardování, kterou sloužil kněz Přemysl Ivan Hadrava. Účastníci pietní akce v rukou drželi srbskou vlajku, transparenty – Humanitární bombardování, už nikdy více!, Nezapomeneme!, ČSSD schválila útoky na Srbsko!, Srbové jsou naši bratři, ne nepřátelé! – a svíčky, které pokládali k improvizovanému pietnímu místu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…