Za tohle bych dostal přes pusu, uvedl Babišův poslanec k návrhu o kouření

30.05.2016 7:02

Protikuřácký zákon hýbe českou politickou scénou. Minulý týden totiž mimo jiné hlasy poslanců ANO nebyl schválen zákon z pera ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). A to především kvůli pozměňovacímu návrhu Marka Bendy (ODS), který do zákona prosadil kuřárny v restauracích. Ve sněmovně přitom již dva roky leží jednoduchý zákon z pera poslance Radka Vondráčka (ANO).

Za tohle bych dostal přes pusu, uvedl Babišův poslanec k návrhu o kouření
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Vondráčkův návrh obsahuje de facto jen jednu důležitou věc – zakazuje kouření ve všech podnicích, kde se podává jídlo a pití. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Sám Vondráček pro protikuřácký zákon ministra Němečka nehlasoval, zdržel se. Vadily mu právě oddělené kuřárny v restauracích. Ty podle něj ze zákona udělaly něco, pro co hlasovat nešlo. 

„Zákon by byl diskriminační pro malé hospodské, protože by znamenal další investice. Ne každý z nich ale na to má prostor či peníze, od nich by mohla část zákazníků odejít tam, kde by kuřárny byly. Chodím do malých hospod, mockrát jsem se tu o to kouření pohádal, ale kdybychom tam tohle přidali, fakt si myslím, že bych dostal přes pusu,“ uvedl Vondráček.

Ten následně zkritizoval ministra zdravotnictví Němečka. Podle jeho názoru sice Němeček při projednávání zákona nosil do sněmovny pohřební urnu, ale ve finále se tvářil, že je mu jedno, jestli se skutečně přijme zákon proti kouření, nebo nějaký paskvil.

Vondráček si myslí, že sociální demokraté chtějí hrát podle vlastních not, i když postavit zákaz na jeho návrhu by ušetřilo mnoho času. Vondráčkův návrh je totiž již ve druhém čtení.

„Je z června roku 2014. Navrhoval jsem, aby mé jednoduché řešení prošlo už v prvním čtení. Kdyby se tak stalo, nemuseli jsme už dva roky v restauracích kouřit. Ale bohužel sociální demokracie to dlouho blokovala. Později se ho ale podařilo ve sněmovně spojit s tím ministerským, prošel do prvního čtení, teď je ve výborech a pak by měl pokračovat do čtení druhého,“ uzavřel Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…