Za tohle svinstvo by měly padat hlavy! Ovčáček se zlobí na Hamáčkův resort

17.12.2018 14:42

Ministerstvo vnitra uveřejnilo zprávu o extremistech v Česku. Zatímco v předchozích letech se vydávala většinou v létě, letos její zveřejnění zbrzdily spory o to, zda se mezi extremistická hnutí počítá i hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se na Ministerstvo vnitra ČR vedené Janem Hamáčkem (ČSSD) zlobí. Totéž platí i o poslanci SPD Lubomírovi Volném.

Za tohle svinstvo by měly padat hlavy! Ovčáček se zlobí na Hamáčkův resort
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury není podle definice ministerstva vnitra extremistický subjekt, vybírá si ale podobná témata jako pravicoví extremisté. Hnutí také dokázalo tradiční pravicově extremistické subjekty upozadit. Uvádí to výroční zpráva ministerstva vnitra o extremismu za rok 2017, kterou má ČTK k dispozici. Materiál projednala Bezpečnostní rada státu, čeká na schválení vládou. Média dříve informovala, že projednávání materiálu zdržovaly výhrady Pražského hradu, kterému údajně vadily zmínky o SPD v dokumentu.

Materiál uvádí, že SPD se oficiálně distancovala od totalitních ideologií a nehlásí se k nim ani skrytě, například prostřednictvím symboliky. Podle zprávy ale SPD často zaujímá k tématům pravicových extremistů podobné postoje jako oni. „V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější než vyjádření představitelů tradičních pravicově extremistických stran,“ uvádí dokument.

Podle dokumentu SPD ovlivnila podobu české extremistické scény. Pravicoví extremisté ji vnímají jako konkurenci, ale vzhledem k úspěchu Okamurova hnutí si nedovolili žádnou kritiku. Levicoví extremisté se začali vymezovat více proti SPD než proti pravicovým extremistickým stranám.

Zpráva o extremismu označuje SPD za jedno z protiimigračních uskupení, která používají xenofobní populismus k získávání politických bodů. „Jinak legitimní témata (např. migrace, kritika náboženství) užívají v rámci politického boje primárně jako mobilizační prostředek vytvářející obraz nepřítele, se všemi z toho plynoucími důsledky. Prostřednictvím nenávistných výpadů proti určitým skupinám obyvatel přispívají k vytváření atmosféry strachu ve společnosti a k její polarizaci,“ uvádí dokument o protiimigračních hnutích, z nichž je podle něj SPD jediné, které dokázalo uspět.

Materiál také uvádí, že protiimigrační témata ztrácejí mobilizační potenciál. Hnutí, která téma využívala, tak podle zprávy orientují svou pozornost na nové oblasti, zejména na kritiku vlády, Evropské unie nebo Severoatlantické aliance.

Ve zprávě je také uvedeno, že česká muslimská komunita je umírněná. Z této části zprávy již v neděli citoval server iROZHLAS.cz. Poslanec SPD Lubomír Volný tvrdí, že v této části Čechům neříká Hamáčkův resort celu pravdu. Svůj komentář uveřejněný na sociální síti Facebook proložil mnoha vykřičníky.

„Měli jsme tady MINIMÁLNĚ 11 muslimských teroristů ochotných mučit a vraždit!!! Většina z nich dnes někde ve jménu islámu aktivně mučí a vraždí!!! Z toho máme dva vlastní konvertity a 9 kterým ministerstvo vnitra pod ČSSD vydalo a nebo prodlužovalo POVOLENÍ K TRVALÉMU POBYTU!!! Podle názoru bezpečnostního experta z Izraele je jejich počet spíše 50-100. Nicméně muslimská komunita je podle ČSSD ‚umírněná‘ a ‚nebezpečí‘ je SPD, které si drze dovolí mít odvahu říkat pravdu. Pan ministr Hamáček ze zkrachovale korupční partaje, podle kterého je „islám pro lidstvo důležitý“, nám tady drze lže do očí!!!“

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček je zase nepokojen s tím, jak se resort vnitra staví k Izraeli. „Za tohle svinstvo by měly padat hlavy: Zpráva ministerstva vnitra o extremismu tvrdí, že ‚mezi hlavní potenciálně radikalizační témata patří (...) proizraelské postoje státu a jeho představitelů‘ ,“ rozčílil se Ovčáček na sociální síti Twitter.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…