Za toto všechno prý vděčíme USA. Zámecký pán Buquoy sepsal obsáhlý seznam

20.11.2014 22:16

Jan N.A. Berwid-Buquoy (KDU-ČSL) se zamýšlí nad tím, za co všechno vlastně vděčíme Spojeným státům. Podle jeho názoru toho není právě málo. Rozhodně to ale není vznik Československa. Za to dnes nám tento stát zaručuje něco, co Sověti desítky let jen slibovali.

Za toto všechno prý vděčíme USA. Zámecký pán Buquoy sepsal obsáhlý seznam
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

„USA vyhrály tři světové války. První světovou válku, druhou světovou válku a studenou válku. Ze všech těchto válek vyšli Američané jako vítězové, což pomohlo i mnoha národům k civilizovanému přežití. Bez USA by byla dnešní Evropa nacistická nebo bolševická, popř. oboje. V případě vítězství nacismu by patrně následující národnosti již dnes neexistovaly: Židé, Poláci, Ukrajinci a Rusové...," připomněl hned v úvodu člen křesťanské demokracie, který je toho času mimo zastupitelskou funkci.

Skutečné velmoci by Mnichov nepřipustily

Ve své úvaze se vrací až ke zrodu Československa a připomíná, že tento krok si prezident Woodrow Wilson rozhodně nepřál. Ten počítal s federalizací Rakouska-Uherska, ale při jeho zachování. Francii prý dokonce výslovně varoval před tím, aby zrod našeho státu umožnila. Přesto k tomu došlo a o dvacet let později stejná Francie podepsala Mnichovskou dohodu, která náš stát fakticky zničila. Kdyby se do jednání zapojily Spojené státy nebo tehdejší Sovětský svaz, zřejmě by na ni nedošlo. Ani jedna z mocností by to podle autora nepřipustila.

Jenže na ni došlo a prezident Eduard Beneš později hledal bezpečnostní záruky jen a jen u Sovětského svazu. Američané nám také chtěli pomoci, ale Beneš to odmítal. Celý proces vyvrcholil poválečným odmítnutím Marshallova plánu. Tím jsme se definitivně stali Stalinovým satelitem.

„Posledním zoufalým pokusem USA v Praze vyjít vstříc nekomunistickým politikům bylo  pozvání vládních činitelů do Paříže na rozhovory o přijetí tzv. Marshallova plánu na den 23.6.1947. Byla to opravdu poslední a definitivní možnost vymanit se ze sevření komunistické sovětizace poválečné ČSR. Poté už nám USA žádnou další nabídku nikdy neučinily," píše Berwid-Buquoy.

Havel neudělal stejnou chybu

Havel a další disidenti naštěstí neudělali stejnou chybu. „Václav Havel a jeho Charta 77 se podobných školáckých chyb a trestuhodného amatérismu již nedopustili. USA nám dnes zajišťuje to, co nám SSSR jenom sliboval..." uzavřel svou úvahu politik.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …