Za údajnou manipulaci armádních zakázek padly první tresty

18.03.2014 9:55

Za manipulaci armádních zakázek udělil dnes českobudějovický soud devíti lidem tříleté podmíněné tresty. Jeden člověk byl zbaven obžaloby. V celém případu tendrů Vojenské ubytovací a stavební zprávy bylo obžalováno 52 lidí, kteří podle protikorupční policie způsobili celkovou škodu 330 milionů korun. Další rozsudky v této kauze vynese Krajský soud v Českých Budějovicích v následujících dnech. Verdikty nejsou pravomocné, obžalovaní se proti nim mohou odvolat.

Za údajnou manipulaci armádních zakázek padly první tresty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

Českobudějovický krajský soud začal případ řešit v září 2012. Na prvním líčení se v soudní síni sešlo všech 52 obžalovaných. Podle protikorupční policie ovlivnili nejméně 30 zadávacích zařízení na rekonstrukci objektů v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze. Krátce po zahájení jednání se však tehdy řada obhájců obžalovaných ohrazovala proti podmínkám, kdy podle nich soudní síň kapacitně nevyhovovala standardům. Předseda senátu Ondřej Vítů následně rozdělil proces na několik skupin, s nimiž soud vedl líčení odděleně.

Státní zástupce vznesl obžalobu kvůli trestným činům zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení. Mezi obžalovanými figurovalo 11 bývalých zaměstnanců Ministerstva obrany, 38 představitelů podnikatelských subjektů a jejich zaměstnanců, dva notáři a jeden advokát.

Spisové podklady k případu měly i s přílohami až 40.000 stran. Vítů uvedl, že se jimi zabýval od března 2011. Případ si před zahájením procesu dokonce na chvíli přebral pražský vrchní soud, ale pak jej opět vrátil do Českých Budějovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…