Za údajnou spolupráci s StB zaplatil svým zaměstnáním i pověstí. Bez omluvy

30.11.2013 16:02

Do debat ohledně lustračního zákona, který komunisté chtějí zrušit, vstupuje i Miroslav Pivoda, novinář a pedagog, kterému údajná spolupráce se Státní bezpečností zamotala se životem.

Za údajnou spolupráci s StB zaplatil svým zaměstnáním i pověstí. Bez omluvy
Foto: red
Popisek: Dokumenty z předlistopadu 1989, Ilustrační foto

V roce 2009 soud zprostil Pivodu z obvinění ze spolupráce se Státní bezpečností. „Fakt je, že již na jaře roku 1991 na VUT Brno mne můj skupinář Olda náhle oslovil jako 'Agát'. Tehdy jsem nechápal, o čem mluví, a pokračoval jsem proto v naší běžné konverzaci. Načež Olda vzrušeně zvolal 'ale ty jsi přece Agát!' vzpomíná Pivoda ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Až poté se prý dozvěděl, že je pod tímto označením zapsán ve svazcích StB. „Nicméně v září roku 1991 jsem byl z VUT Brno vyhozen z důvodu nadbytečnosti, přičemž na dveřích své kanceláře jsem před vyhozením našel tento plakát. Nechal jsem si ho na památku,“ podotýká. O rok později získal od Ministerstva vnitra negativní lustrační osvědčení, čímž považoval celou záležitost za uzavřenou.

Ministerstvo chtělo osvědčení zpět

Jenže v roce 2006 náhle přišel z Ministerstva vnitra dopis s pozitivním lustračním osvědčením a žádostí, ať původní negativní osvědčení vrátí. Dle svých slov ho tato žádost velmi překvapila a negativní osvědčení nevrátil.

O tři roky později tak proběhl další soud. „Major StB Honza u soudu vypověděl, že mne do svazků zanesl proto, aby si ověřil, zda z StB (před listopadem 1989) neunikají informace na veřejnost. Ty skutečně unikly, ale až po listopadu 1989 a navíc do velmi nesprávných rukou – do rukou skutečného agenta StB, který se po listopadu 1989 stal ředitelem našeho ústavu. Toho jsem již za socialismu veřejně obvinil z podvodu ve výzkumu. Proto mne po listopadu 1989 tímto elegantním způsobem vyhodil z VUT Brno,“ svěřuje se Pivoda. Jakéhokoliv odškodnění za morální i věcnou škodu se ale nedočkal.

„Pokud by se snad opět v Česku udělovala nějaká lustrační osvědčení o minulosti, nebránil bych nějakému formálnímu přiznání (které bych pak mohl věnovat svým vnukům), že Miroslav Pivoda se choval jako zodpovědný občan demokratického státu již před listopadem 1989. Podvody s negativním ekonomickým dopadem existovaly již za dob reálného socialismu, nikoliv až s příchodem Klausovy privatizace. Možná, že i na toto jednou přijdou ve státem placeném výzkumném ústavu USTR,“ uzavírá nepříjemnou kapitolu ze svého života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …