Za vaše problémy nemohou uprchlíci, ale slabiny kapitalismu, zaznělo v debatě

13.07.2015 19:50

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík a politolog Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Ondřej Slačálek debatovali na serveru Britských listů o tom, jak se vytrácí lesk kapitalismu a Češi, Moravané i Slezané si s tím jaksi neumějí poradit. Oba pánové v této souvislosti zmínili uprchlíky. Občané České republiky je prý totiž neprávem viní ze svých problémů.

Za vaše problémy nemohou uprchlíci, ale slabiny kapitalismu, zaznělo v debatě
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Tady se velmi dlouho vyprávěl příběh o království Západu, kde jsou všechny problémy vyřešeny, už se tam žije v jakési postdějinné době a naším jediným úkolem je dostat se do tohoto království. Ale v momentě ekonomické krize na jedné straně a války proti teroru na straně druhé se ukázalo, že Západ má své problémy,“ konstatoval hned v úvodu host. Češi možná dospěli k tomu, že na tyto problémy vyzrají tím, že si sem nepustí uprchlíky.

„Nejde ale jen o uprchlíky, Češi se bojí i Řecka. Jeden průzkum ukázal, že Češi jsou k Řecku ještě kritičtější než Němci, kde by to člověk ještě chápal,“ pokračoval politolog. U nás navíc žádná početná řecká menšina, takže lidé berou jen informace z různých médií.

Celou debatu naleznete zde

Další věc je, že v Česku mají zaměstnanci nízké mzdy, především v porovnání s Německem a Rakouskem. „My už bychom měli být v ráji, a přitom velká část střední třídy balancuje nad hranicí chudoby,“ prohlásil host. Slačálek má ovšem za to, že celá západní společnost je v hluboké sociální i hodnotové krizi. Často se říká, že by se uprchlíci měli přizpůsobit našim hodnotám, ale neexistuje obecná shoda na tom, jaké ty hodnoty vlastně jsou.

Pomoci by měly právě elity, ale ty české podle politologa nejsou stavěné na špatné počasí. Podle Čulíka si navíc „pražská kavárna“ vede svou o „blyštivém kapitalismu“, ale většina lidí to vidí jinak, vidí, že kapitalismus má problém. Česká republika periodicky propadá hysterickým virtuálním kampaním o blbostech, teď je zase jedna další. Slačálek k tomu ale dodal, že lidé cítí, že je něco v nepořádku, jen to nesprávně svádějí na Řecko či uprchlíky.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…