Za vyšší míru konzumace alkoholu v ČR mohou asi i politici, uvedl v rádiu odborník

09.12.2014 18:18

O problematice alkoholismu se diskutovalo v úterním vydání diskuzního pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu. S moderátorkou Helenou Šulcovou na toto téma hovořil klinický psycholog Michal Miovský. Sám přiznal, že není stoprocentním abstinentem. Někdy také popíjí alkoholické nápoje, ale spíše jen jednu či dvě sklenky vína.

Za vyšší míru konzumace alkoholu v ČR mohou asi i politici, uvedl v rádiu odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

To, že ČR dlouhodobě vede žebříčky spotřeby alkoholu, přičítá zejména tomu, že naše společnost je extrémně tolerantní ke spotřebě alkoholu. „U nás je běžné, že i když vám není 18 let, nakonec se vám podaří alkohol někde koupit,“ uvedl s tím, že například v Německu není pro mladistvé tak snadné se k alkoholu dostat. „To je důvod, proč je Praha tak oblíbená studenty z Británie a dalších zemí,“ podotkl psycholog s tím, že zatímco v jejich zemích by studentům nenalili, v našich restauračních zařízeních s tím takové problémy nemají.

Dívky v pití začínají dohánět chlapce

Miovský zmínil také další negativní trend, kdy se v konzumaci alkoholu začínají stírat mezipohlavní rozdíly. A tak mladá děvčata v teenagerském věku už v pití dohánějí chlapce.

Za jednu z příčin vysoké konzumace alkoholu v naší zemi jsou prý i politici, kteří stále patří mezi součást elity společnosti. Zmínil politiky, kteří bývají podnapilí a kteří veřejně bagatelizují alkoholismus. Na otázku moderátorky, zda tím myslí prezidenta Miloše Zemana, odpověděl, že ne, že toto se týká celé řady českých politiků. Podle Miovského by za výroky bagatelizující konzumaci alkoholu musel politik například ve Velké Británii nést následky.

A tak se v naší zemi objevují v léčebnách lidé, kteří jsou na alkoholu závislí už ve svých dvanácti, třinácti či čtrnácti letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…