Za vyvěšení trenýrek nad Hradem uložil soud podmínky

05.04.2017 14:42

Za vyvěšení červených trenýrek nad Pražským hradem uložil dnes Obvodní soud pro Prahu 1 třem příslušníkům skupiny Ztohoven podmíněné tresty. Správě Pražského hradu také musí zaplatit přes 60 000 korun. Rozsudek není pravomocný, všechny strany si ponechaly lhůtu pro případná odvolání. Prezidentskou standartu vyměnili Ztohoven za spodní prádlo na podzim 2015 na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Později skupina oznámila, že standartu rozstříhala a rozdala lidem.

Za vyvěšení trenýrek nad Hradem uložil soud podmínky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Karta pro příštího prezidenta. Účastníci měli možnost napsat jména možných kandidátů na příštího prezidenta. Místo červené karty se ujal symbol červených trenýrek

Filipu Crhákovi, Matěji Hájkovi a Davidu Honsovi uložil soud šestiměsíční podmínku s ročním odkladem. Podle verdiktu se dopustili výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže. Všem hrozilo až tříleté vězení. Obžalovaní k dnešnímu jednání nepřišli.

Muži dříve přiznali, že standartu za trenýrky vyměnili a že při tom přestřihli lanko na stožáru se standartou. Hájili se, že mají právo na svobodný projev. Obvodní soud je loni částečně osvobodil a kvůli přestřiženému lanku chtěl případ předat do přestupkového řízení. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil s tím, že právo na svobodu slova není možné řadit nad právo na majetek.

Soudkyně Šárka Šantorová dnes uvedla, že byla vázána právě rozhodnutím odvolacího soudu. „Svůj právní názor jsem vyslovila ve svém prvním rozhodnutí,“ řekla. Dodala, že jí odvolací senát prakticky nedal možnost výběru a „nařídil jí obžalované uznat vinnými“.

Členové skupiny mají podle verdiktu zaplatit Správě Pražského hradu 44 000 korun za poškozenou střechu, 10 000 korun za přestřihnuté lanko a 8400 korun za ukradenou standartu. Hodnotu opotřebené standarty určil znalecký posudek, Hrad za ni chce 33 000 korun. Zmocněnec Hradu také požadoval 300 000 za nemajetkovou újmu, kterou tito lidé svým činem způsobili České republice. S tímto nárokem ho ale soudkyně odkázala na civilní řízení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…