Zabavuje se! Zle v české škole: Toto zakázala dětem pít. Řeší to i ministerstvo

29.09.2019 22:12

Na školách pokračuje boj proti energetickým nápojům. Od začátku roku je nesmějí pít děti například ve škole v Lounech a ani je tam nesmějí nosit. Už loni se k podobnému opatření uchýlili v Mostě. Podle učitelů tyto nezdravé nápoje dětem do ruky nepatří. Zákaz se objevil i ve školním řádu, podle školy se osvědčil. Česká televize přinesla reportáž, jak to nyní v tamních školách vypadá o přestávkách na svačinu a co na to říkají sami studenti.

Zabavuje se! Zle v české škole: Toto zakázala dětem pít. Řeší to i ministerstvo
Foto: ZŠ prof. Zdeňka Matějčka
Popisek: Expertní podpora v základní škole

V úvodu reportáže se objevují záběry, jaké svačiny se objevují na stolech dětí v 9. třídě v Lounech – převládá bílé pečivo a nechybějí energetické nápoje. Právě druhou z položek teď učitelé zabavují. „Martine, přines mi ten energeťák,“ napomíná třídní učitel Petr Kučera svého žáka. „První dvě tři hodiny byly děti hyperaktivní. Druhou polovinu vyučování u nich pak dochází k úpadku,“ vysvětluje, proč dál nemohli tolerovat, aby si děti takto svévolně dál ubližovaly.

Děti se ale proti takovýmto zákazům bouří. „Je to omezování našich práv. Je naše věc, co pijeme ve škole,“ brání se jedna se studentek.

Opatření, aby se energetické nápoje ve škole dál neobjevovaly, zavedla i základní škola v Mostě už před rokem. Pití energetických nápojů však není žádným právním předpisem pro děti zakázáno, uvádí na kamery České televize mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová. „Něco takového nemůže zakázat ani škola. Vzhledem k tomu, že jsou za výchovu primárně odpovědní rodiče, může se škola s těmito zákonnými zástupci na tomto zákazu domluvit,“ upřesňuje Lednová.

Právě to je případ základní školy v Lounech. Zde rodiče podle školy se zákazem souhlasí. Pití energetických nápojů nedoporučují ani odborníci. „Zbytečně vybuzují. Většina těchto nápojů obsahuje směs ingrediencí, které nemají v dětské výživě co pohledávat,“ varuje Ivo Šramek, vedoucí laboratoře Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem.

Mezi negativní příznaky nadměrného požívání energetických nápojů se řadí nespavost, vysílené orgány, alergie, selhání nadledvinek a mnoho dalších nepříjemností. To vše mohou způsobovat energetické drinky. Nachází se v nich příliš velký obsah cukru, bylinných výtažků a především velké množství kofeinu. Mezi jedny z nejznámějších značek energetických nápojů se řadí například Red Bull, Semtex, Erektus, Kamikaze a další.

Kromě toho se na školách šíří další nešvar. Stále více studentů má zkušnost také s elektronickými cigaretami. Vyzkoušela je téměř polovina šestnáctiletých, v jejich užívání mírně převažují chlapci nad dívkami. „Nesmrdí to a mají i nějakou chuť. Je to nová verze kouření,“ pochvaluje si užívání elektronické cigarety student obchodní akademie a jazykové školy v Pardubicích.

Ředitelka školy Monika Dobešová tak bije na poplach, že tento nový fenomén je třeba s mladými lidmi řešit a hovořit o tom s nimi. Ani to ale v některých případech nestačí, a tak řada škol tyto nové zákazy rovněž dopisuje do svých řádů.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …