Zabíjeli vlastní matky, otcové vraždili syny. Neříkejte tomu Islámský stát, jde o Daesh. Vrcholný irácký politik promluvil o zvěrstvech džihádistů

10.02.2017 18:10

Nemám informace o uranu, který by Daesh odcizil. Tak odvětil ministr zahraničních věcí Irácké republiky Ibráhím Džáfarí na dotaz, jestli mohou džihádisté vyrobit ze sloučenin odnesených z mosulské univerzity špinavou bombu. Kdyby prý uran měli, určitě by ho použili, protože bojovníci Daesh vyznávají filozofii smrti, zabíjení, mučení a útoků na civilisty.

Zabíjeli vlastní matky, otcové vraždili syny. Neříkejte tomu Islámský stát, jde o Daesh. Vrcholný irácký politik promluvil o zvěrstvech džihádistů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ministr zahraničních věcí Irácké republiky Ibráhím Džáfarí

„Přestaňte říkat Islámský stát, je to Daesh. Opravdu nelze nazývat organizaci teroristů státem,“ apeloval ministr zahraničí Iráku Ibráhím Džáfarí. Stalo se tak v rámci přednášky „Budoucnost Iráku“, kterou v Černínském paláci v Praze uspořádal Ústav mezinárodních vztahů. Hovořilo se hlavně o Daesh, který stále drží část třetího největšího iráckého města Mosulu.

Filozofie smrti

Ostatně za vyslovení slova Daesh, česky Daíš, hrozí islamisté vyříznutím jazyku. Jde o zkratku islamistické organizace „al-Dawla al-Islamiya al-Irag al-Sham“, což extremisty popuzuje, protože akronyma nejsou v arabštině běžná a zrovna tohle je džihádisty vnímáno urážlivě. Zatímco „daesh“ v arabštině nic neznamená, „daes“ znamená osobu, která něco drtí či pošlapává. „Stát má území, suverenitu, vládu, parlament a tak dále. Daesh nic takového nemá,“ dodal Džáfarí.

Al-Káida útoky na USA 11. září 2001 dostala svět do nové etapy války proti terorismu. Nyní převzal štafetu právě Daesh. „Vyznávají filozofii smrti, zabíjení, mučení a útoků na civilisty. Jsou velmi vynalézaví ve způsobech vraždění. Někteří teroristé zabili vlastní matky, protože byly proti tomu, aby bojovali za Daesh. Naopak jsou známy případy otců, kteří zavraždili vlastní syny, protože se nechtěli stát džihádisty Daesh,“ vysvětlil.

Špinavá bomba  

Ohledně Daesh byl také ministr dotázán, co je pravdy na zprávách, že se džihádisté zmocnili na univerzitě v Mosulu čtyřiceti kilogramů uranových sloučenin, takže budou schopni vyrobit špinavou bombu. Jde o zbraň způsobující radioaktivní zamoření rozmetáním radiokativních látek klasickou výbušninou. „Nemám informace o uranu, který by Daesh odcizil. Nicméně si můžeme být jisti, že kdyby se džihádisté něčeho takového zmocnili, nebudou se rozpakovat to použít,“ odpověděl.

Podle iráckého ministra zahraničí bojuje proti Daesh v Iráku početná armáda složená ze složek ministerstva vnitra, domobrany a pešmergů. Pomáhá jí nespočet poradců. Mezi džihádisty jsou Francouzi, Kanaďané, Američané, Australané a mnoho dalších národností. Irácká republika je však nebere jako občany těchto zemí, ale spíše jako všehoschopná individua.

Vztahy se sousedy

Džáfarí je také bývalým iráckým premiérem. Jak zůraznil, současná vláda v Iráku komunikuje se všemi vrstvami tamní společnosti a se sousedními zeměmi chce udržovat dobré sousedské vztahy. Dokonce dvakrát zmínil, že i když turečtí vojáci naposledy v roce 2015 překročili hranice v oblasti severního Iráku, což odsoudily OSN i Liga arabských států, snaží se země zachovat s Tureckem dobré vztahy. V Bagdádu je stále turecký velvyslanec.

Šéf iráckých diplomatů pochází právě z Mosulu a zavzpomínal, jaké to bylo kosmopolitní město. Nyní doufá, že se tam po vyhnání Daesh vrátí vnitřní uprchlíci a Mosul opět ožije. Také vybídl zahraniční firmy, aby začaly v Iráku opět podnikat s tím, že Kurdistán je bezpečný a jižní Irák je relativně bezpečný. „Apelujeme na svět, aby převzal díl odpovědnosti za obnovu válkou zničených provincií,“ podotkl s tím, že Irák je kolébkou lidské civilizace a jeho kosmopolitní kulturu je třeba zachovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…