Zabijeme tě, když zazpíváš Trumpovi. Ve Washingtonu začíná ukrutně přituhovat

18.01.2017 12:47

Spojené státy se horečnatě připravují na páteční inauguraci Donalda Trumpa. Stovky tisíc jeho odpůrců plánují demonstrovat. Slavnostní uvedení do prezidentské funkce hodlá bojkotovat asi 50 demokratů. Trumpovi navíc hrozí i hnutí Anonymous, a aby toho nebylo málo, své vystoupení u příležitosti následných oslav zrušil i slavný tenor Andrea Bocelli. Kvůli výhrůžkám smrtí.

Zabijeme tě, když zazpíváš Trumpovi. Ve Washingtonu začíná ukrutně přituhovat
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Pozornost Spojených států a vůbec celého světa bude tento pátek jednoznačně směřovat do Washingtonu, kde bude uveden do prezidentského úřadu 45. prezident Spojených států. Bouřlivé reakce budila už jeho samotná prezidentská kampaň, emoce se nezklidnily ani po jeho vítězství a následném přepočítávání hlasů. Vše nasvědčuje tomu, že poklidně neproběhne ani páteční inaugurace. Naopak se očekává, že bude velmi rušno.

Podle odhadů by mělo inauguraci před Kapitolem přihlížet 800 až 900 tisíc lidí. Není ovšem předem jasné, v jakém poměru se budou v davu vyskytovat Trumpovi příznivci a odpůrci. Zájem o slavnostní událost je však nižší, než tomu bylo před osmi lety, kdy do Bílého domu nastoupil Barack Obama. Tehdy údajně přihlíželo jeho inauguraci 1,8 milionů lidí. Na Trumpa se také dívá podle průzkumu ABC News / Washington Post příznivě méně Američanů (Trumpových 40 % vs. Obamových 79 %).

Vypjatá atmosféra však nebude panovat jen mezi účastníky demonstrací, ale také v samotném Kapitolu. Více než padesát demokratů předem avizovalo, že se neúčastní Trumpovy přísahy. Za všechny své stranické kolegy svůj postoj vyjádřil kongresman John Lewis, který již více než půl století bojuje za práva afroamerické menšiny. „Vítězství Trumpa je nelegitimní, protože do prezidentských voleb zasahovalo Rusko,“ cituje BBC šestasedmdesátiletého aktivistu.

Nezdá se však, že by Trumpa neúčast demokratů na jeho inauguraci mrzela. „Pokud tam ti lidé nepřijdou, tak je to naprosto v pořádku. Potřebujeme každé volné sedadlo a já doufám, že nám dají své lístky,“ uvedl v rozhovoru pro Fox News Trump. V tom samém duchu hovořil v úterý ráno s novináři také jeho mluvčí Sean Spicer. „Je škoda, že se ti lidé nechtějí účastnit poklidného předání moci. Na druhou stranu budeme mít aspoň více míst pro ostatní.“

Desítky demokratů si tak nevyslechnou Trumpovu inaugurační řeč, ve které bude 45. prezident Spojených států dle svého mluvčího Spicera akcentovat především potřebu společně se sjednotit. Trumpovi poradci také prozradili, že jeho řeč bude poměrně krátká a neměla by přesáhnout délku dvaceti minut. Ve svém prvním prezidentském projevu také Trump zmíní a dále rozvine své hojně používané slogany z kampaně „America First“ a „ Make America Great Again“.

Několik desítek hodin před inaugurací Trumpa se také ozvali jeho „staří známí“ z hnutí Anonymous, kteří mu již před volbami vyhlásili „totální válku“. Nyní vyzvali své stoupence, aby shromažďovali utajené informace z Trumpovy minulosti a využili je k tomu, aby nemohl být oficiálně uveden do prezidentského úřadu. „Udržoval jste finanční i osobní kontakty s ruskými gangstery a pral špinavé peníze. Všechno se to na vás provalí. Po celé příští čtyři roky budete litovat, že jste se stal prezidentem,“ napsali Anonymous na svém twitteru.

Slavnostního programu se nakonec neúčastní ani slavný operní zpěvák Andrea Bocelli. Byť v jeho případě jde o rozhodnutí učiněné nedobrovolně. Jak píše britský deník Daily Mail, italský nevidomý umělec obdržel výhrůžky smrtí a mnoho jeho fanoušků mu vzkázalo, že pokud bude „zpívat pro Trumpa“, budou napříště bojkotovat jeho koncerty. Pozvání na oslavy již před tím odmítli Elton John nebo Céline Dion, ale také Jennifer Holliday, která tak učinila na nátlak svých fanoušků z LGBT komunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…