Zabil Roma v sebeobraně, osvobodili ho: Lidé mi fandili a nakupují zbraně

28.08.2012 7:54

Dnes nikdo člověku nepomůže, člověk se musí o svou bezpečnost postarat sám, říká Jan Sieber, muž, který na Nový rok zastřelil romského mladíka a postřelil jeho staršího bratra. Vrchní státní zastupitelství minulý týden uznalo, že se jednalo o nutnou sebeobranu a potvrdilo tak důchodcovu nevinu.

Zabil Roma v sebeobraně, osvobodili ho: Lidé mi fandili a nakupují zbraně
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Sieber v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že se snaží na vše z té události zapomenout. Pistoli z osudné noci však nosí stále u sebe. „Stalo se, nic s tím nenadělám,“ krčí rameny vyučený automechanik a bývalý reprezentant republiky v jízdě na bobech. Možná právě sportovní kariéřě vděčí za pevné nervy a klidnou hlavu.

Pistoli si prý pořídil už před mnoha lety zpátky, kvůli bezpečnosti. To však ještě nevěděl, že ji jednou skutečně použije. „Kdybych pistoli neměl, bych byl nejspíše mrtvý,“ podotýká a vzpomíná, že oba útočníci byli ozbrojeni loveckým nožem a nezdráhali se ho ani škrtit.

Po incidentu se v médiích objevovaly různé verze, jak se vše událo. Sieber upřesňuje, že jej mladíci neměli v plánu okrást. Potkal je na cestě domů ze silvestrovské noci, jeden z nich do něj vrazil ramenem, důchodce se jim vyhnul a pokračoval v cestě. O vteřinu později se ale zničehonic oba otočili a zaútočili. „Chvíli jsme se prali, pak jsem nahmátl pistoli. Párkrát jsem to zmáčkl a bylo to,“ vzpomíná Sieber.

Buď já, nebo oni

Dle svých slov si ani nevšiml, že se jednalo o Romy, neboť prý byli slušně oblečení a vše se seběhlo velmi rychle.

Uvádí, že o své nevině nikdy nepochyboval: „V dané situaci to bylo buďto já, nebo oni.“ Přesto se mu prý velmi ulevilo, když obdržel černé na bílém, že o jeho nevinně má jasno i státní zastupitelství.

Místní lidé se ozbrojují ve velkém

Velkou podporou pro něj byli místní obyvatelé, kteří mu od začátku fandili, protože si prý zřejmě uvědomovali, že by se v podobné situaci mohli ocitnout taky. Po oné události údajně stoupl počet zájemců o zbrojní pas. Lidé nenechávají nic náhodě a raději se sami ozbrojují.

„Byla to výjimečná, nešťastná záležitost. Nemám radost z toho, jak to dopadlo, to je jasné. Ale já neměl na vybranou,“ uzavírá jednu kapitolu svého života Sieber.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…