Zablokuje Babiš boj s daňovými úniky firem?

17.06.2016 6:45

Český ministr financí Andrej Babiš by dnes mohl zdramatizovat jednání svých kolegů ze zemí Evropské unie. Zablokováním přijetí nových pravidel, která mají usnadnit boj s daňovými úniky velkých firem, by se totiž mohl pokusit dosáhnout změny přístupu EU k jeho požadavku šířeji využívat systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH), známého jako "reverse charge".

Zablokuje Babiš boj s daňovými úniky firem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš tento týden zdůraznil, že návrh nových pravidel proti firemním daňovým únikům podporuje. Jejich podporu však jednoznačně svázal právě se svou snahou o reverse charge, kterou pokládá za významnou pro boj s podvody na DPH.

Babiše již ráno čekají dvoustranná jednání

Zda věc dojde tak daleko, ale není jisté: Babiše kvůli tomu v Lucemburku ráno čekají některá dvoustranná jednání, například s eurokomisařem pro finanční záležitosti, daně a cla Pierrem Moscovicim.

Komise podle očekávání předloží předběžnou studii možností využití mechanismu přenesené daňové povinnosti.

Česko chce opakovaně získat možnost pilotního projektu rozšíření systému přenesené daňové povinnosti a především možnost samo a rychle se rozhodovat v oblastech, kde zjistí závažné podvody s DPH.

Komise chce najít řešení přijatelné pro všechny

Podle dostupných informací je komise nakloněna snaze najít pro všechny přijatelné řešení, příprava případného návrhu na pilotní projekt by ale nějakou dobu trvala.

Návrh, který by ministr Babiš mohl zablokovat, obsahuje několik kroků, které mají bránit takzvanému agresivnímu daňovému plánování firem. Jsou mezi nimi například stropy omezující odpočitatelnost úroků. Uzavřeny či omezeny mají být stávající mezery, kdy firmy fakticky neplatí daně z dividend či kapitálových zisků a podobně.

Jednání ministrů financí má ale na programu i další body, například možnosti boje proti financování terorismu či problematiku společného pojištění vkladů.


 

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…