Zabralo mi to pět minut... Lidovec pranýřoval Lipovskou, chtěl ji odvolat. Jenže nastoupil Ovčáček a je po všem

14.04.2021 22:48

Členka Rady České televize, ekonomka Hana Lipovská, jež v minulém týdnu spustila bouři svým policejním doprovodem na zasedání rady a generálního ředitele veřejnoprávní České televize Petra Dvořáka vinila ze střetu zájmů, nyní sama čelí podobnému nařknutí. A to ze strany místopředsedy lidovců Jana Bartoška, kvůli dopisům rozeslaným poslancům a senátorům. „Pokud se střet zájmů potvrdí, budu trvat na jejím odvolání,“ dodává Bartošek na svém twitteru. Na obranu radní proti němu v diskusi vystoupil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček, v jehož společnosti byla Lipovská dříve několikrát viděna.

Zabralo mi to pět minut... Lidovec pranýřoval Lipovskou, chtěl ji odvolat. Jenže nastoupil Ovčáček a je po všem
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Poslance Bartoška rozladilo vystupování Lipovské v rámci Institutu svobody a demokracie, v němž působí spolu s Janou Bobošíkovou. „Členka Rady ČT Lipovská je podepsaná pod dopisy, rozeslanými poslancům a senátorům,“ upozorňuje ve svém tweetu.

Lipovská tak podle něj jedná v rozporu se zákonem o České televizi. „Její vystupování za politický institut je tedy v přímém rozporu se zákonem o ČT,“ pokračuje Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Oznámil, že proto podal podnět na sněmovní volební výbor. „Pokud se střet zájmů potvrdí, budu trvat na jejím odvolání,“ vzkázal závěrem.

Netrvalo dlouho a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zchladil jeho emoce. „Tak jsem se na to podíval, když tady tak bouříte. Zabralo mi to 5 minut, výbor jsem svolávat nemusel. Vámi zmíněný institut není politický, ale je zapsaným ústavem podle občanského zákoníku. Zapsaným ústavem je například též Post Bellum nebo Taneční centrum Praha – konzervatoř,“ vysvětlil Bartoškovi a dalším přítomným diskutérům.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Zasedání Rady České televize 7. dubna poprvé ve své historii proběhlo za asistence policie, která na jednání doprovázela členku rady Hanu Lipovskou; ochranku má přidělenu kvůli výhrůžkám. Olej do ohně Lipovská pak na jednání rady přilila ještě tím, že neváhala obvinit ředitele České televize Petra Dvořáka ze střetu zájmů.

Kvůli údajně přidělené policejní ochrance, se kterou Lipovská na jednání rady dorazila, předseda Rady ČT Pavel Matocha odpoledne schůzi skoro na hodinu a půl přerušil. Online přenos nechal vypnout s tím, že se rada musí interně poradit.

Jako důvod uvedla dlouholeté majetkové účasti Dvořáka a spoluvlastnictví počítačové firmy Gopas. Česká televize si podle ní objednala školicí služby u firmy Gopas, kterou Petr Dvořák spoluvlastní. Právě tím podle radní porušuje zákon o České televizi a zákon o střetu zájmů

Dvořák to odmítá. Označil to za snahu Lipovské agendu Rady ČT politizovat. „Obvinění radní Lipovské považuji za manipulativní a do velké míry zmatené. Pokud bych dnes měl možnost se jednání Rady ČT účastnit, jednoduše bych na vše odpověděl a konspirace kolem propojení firem vyvrátil. Trvám na tom, že nejsem ve střetu zájmů a že to, že od devadesátých let vlastním podíl ve společnosti Gopas, která poskytuje IT školení, není nic nezákonného ani nemorálního,“ sdělil.

„Krok, kterým radní Lipovská postoupila jakési materiály k posouzení Bezpečnostní radě státu vedené premiérem a bezpečnostním výborům Parlamentu, považuji za extrémní výraz politizace agendy Rady ČT,“ doplnil.

Po zapnutí mikrofonů pro přenos novinářům přijala Rada ČT dvě usnesení. Dvořák měl do pátku 9. dubna vše Radě ČT podrobně vysvětlit a dozorčí komise Rady ČT má do 21. dubna vše podrobně prošetřit, zejména konkrétní obchodní vztahy mezi ČT a Gopasem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…