Zabraňte nejhoršímu! Gorbačov vydal kriticky důležitou výzvu

07.01.2015 9:05

Bývalý vůdce Sovětského svazu Michail Gorbačov se vyjadřuje kriticky k současné podobě světového řádu. Tvrdí, že mnoho jeho institucí nefunguje a svět se tak posouvá blíž k další studené válce. Vyzývá proto světové vůdce, aby spolu začali konečně komunikovat a zabránili tak nejhoršímu.

Zabraňte nejhoršímu! Gorbačov vydal kriticky důležitou výzvu
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Anketa

Ve které zemi byste nejraději žili?

1%
9%
1%
1%
8%
0%
1%
hlasovalo: 3760 lidí

Gorbačov konstatuje, že evropské i mezinárodní politické struktury, jež vstoupily v platnost po roce 1989, se již přežily a nefungují. Svět se prý nachází na pokraji studené války a možná již další studená válka právě probíhá. „Klíčová mezinárodní organizace Rada bezpečnosti OSN však bohužel neplní svoji roli. Vyvíjí jen velmi malé úsilí, aby zabránila zabíjení a válčení. Proč vlastně nekoná? Jsem přesvědčen, že tomu tak je kvůli kolapsu vzájemné důvěry, jež byla pracně vybudována po skončení studené války. Tato důvěra a porozumění v rámci mezinárodního společenství však nebyla podkopána v posledních letech. Vše má svoje kořeny již na začátku devadesátých let,“ domnívá se Gorbačov.

Podle Gorbačova bylo největší chybou západních vůdců, že jim euforie z faktického vítězství ve studené válce stoupla příliš do hlavy. „Nepodařilo se vytvořit bezpečnější světový řád. Západ pouze zneužíval slabin Ruska a absence velmoci stejné váhové kategorie. Politici na Západě ignorovali kritické připomínky týkající se jejich monopolního postavení v globální vládě,“ upozorňuje Gorbačov. Je přesvědčen, že události v posledních měsících jsou důsledkem tohoto krátkozrakého jednání. „Zájmy a postoje Ruska nebyly vůbec brány v potaz. Ať už se to týká rozšiřovaní NATO či války v Jugoslávii, plánů na protiraketovou obranu, Iráku, Libye či Sýrie,“ připomíná Gorbačov.

celý text v angličtině najdete ZDE

Poslední sovětský vůdce považuje na největší "oběť" současných třenic Evropu, jejíž vliv na světové dění tak klesá, a pokud vše bude tímto způsobem pokračovat, sníží se její role na úplné minimum. Přesto zůstává Gorbačov mírným optimistou a naznačuje, že existuje východisko, jak se ze současné patové situace dostat ven. „Můžeme se inspirovat osmdesátými léty, která nebyla o nic méně nebezpečná než horká současnost. Přesto se nám tehdy podařilo normalizovat vztahy a ukončit studenou válku. Především díky vzájemnému dialogu, jehož základem je ovšem politická vůle a stanovení jasných priorit,“ konkretizuje Gorbačov.

Za důležité Gorbačov považuje, aby spolu začaly obě dvě strany opět komunikovat a více si naslouchaly. „První vlaštovkou v tomto ohledu byly mírové dohody podepsané v Minsku, zmírnění bojů a dohoda o dodávkách plynu podepsaná za účasti Ruska, Ukrajiny a EU. Je zapotřebí se přestat vzájemně obviňovat a začít pracovat na ukončení sankcí, jež poškozují obě strany,“ píše Gorbačov a navrhuje, aby byly nejdříve zrušeny sankce směrované na konkrétní osoby. „Dále by měla být poskytnuta veškerá pomoc Ukrajině, aby mohla překonat důsledky bratrovražedné války a nastartovat politickou i ekonomickou obnovu nejvíce postižených regionů,“ nabádá Gorbačov.

Gorbačov zmiňuje také terorismus, extremismus, chudobu, změny klimatu a epidemie, které považuje za největší výzvy současnosti. Poukazuje na to, že mají jedno společné, což je nemožnost vyřešit je vojenskou cestou. „Bohužel politické mechanismy k jejich řešení jsou nedostatečné či dysfunkční. Proto bychom nyní měli usilovně hledat nové modely, jejichž prostřednictvím bude možné zajistit politickou a ekonomickou udržitelnost,“ domnívá se Gorbačov. V souvislosti se zajištěním bezpečnosti v Evropě vidí Gorbačov jedinou možnou cestu v nalezení pan-evropského řešení. „Neustálé rozšiřování NATO a defenzivní politika EU se ukazují jako kontraproduktivní. Potřebujeme instituce a mechanismy, které poskytnou záruky bezpečnosti bez rozdílu všem,“ přemítá Gorbačov.

Gorbačov rovněž lituje, že nebyla založena Rada bezpečnosti pro Evropu, jak před lety navrhovali bývalý německý ministr zahraničí Hans Dietrich Genscher, bývalý americký bezpečnostní poradce Brent Scowcroft a další politici. „Ve stejném duchu hovořil v době svého působení v prezidentském úřadu i Dmitrij Medveděv. Já věřím tomu, že kdyby byly jejich hlasy vyslyšeny, bylo by možné těm nešťastným událostem na Ukrajině zabránit,“ je přesvědčen Gorbačov. Připouští však, že obviňovat ze všeho pouze politiky by nebylo fér. „Přijmout zodpovědnost za současný stav věcí musí i společnost, její občanská sdružení a jistě i média. Jsem od přírody optimista, ale přiznávám, že po skončení uplynulého roku jsem poněkud pesimistický. Přesto bychom neměli panikařit a propadat zoufalství. Vyzývám proto vůdce současného světa, aby v roce 2015 obnovili vzájemný dialog a začali spolupracovat,“ píše v závěru svého komentáře Gorbačov.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…