Začal soud s Janouškem. Lobbista odmítl odpovídat na otázky

16.07.2013 10:10

V úterý dopoledne začal proces s pražským podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem, který pod vlivem alkoholu srazil ženu vietnamské národnosti. Podle obžaloby se snažil Thuong Nguyen zavraždit. Janoušek i poškozená žena podle informací České televize dorazili do budovy soudu. Krátce po zahájení líčení odmítl Janoušek odpovídat na otázky.

Začal soud s Janouškem. Lobbista odmítl odpovídat na otázky
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

Janoušek k budově Městského soudu v Praze dorazil na poslední chvíli v doprovodu svého obhájce. Na otázky novinářů, zda má strach, odpověděl kladně. Podle informací ČT krátce po zahájení líčení odmítl u soudu odpovídat na otázky.

Janouškova přítomnost tak vyvrátila spekulace, že se hodlá soudu vyhnout. "Nevím o ničem, proč by se nedostavil," řekl již dříve on-line deníku Týden.cz podnikatelův obhájce Vít Široký. Ten rovněž popřel, že by se lobbista chystal vystoupit u soudu s nějakým nečekaným prohlášením. "Nic převratného z nás nevypadne, to vám garantuji," sdělil.

Janoušek u soudu tvrdil, že příčinou nehody byl jeho stres ze zveřejněných odposlechů s exprimátorem Prahy Pavlem Bémem. "Dostal jsem se do situace, kdy jsem přestal vnímat realitu," uvedl podle serveru Novinky.cz. "Měl jsem výkyvy nálad, byl jsem stresovaný. Nemohl jsem vědět, že jsem vážně nemocen," dodal.

Rodině poškozené se podnikatel opakovaně omluvil. Poté Janoušek opustil jednací síň, zítra k soudu nepříjde.

Hlavní líčení je naplánováno na tento týden, rozhodně však nebude ukončeno. "Omluvili se soudní znalci a také nějací svědci; na kdy to bude odročeno, netuším," uvedl dále Široký. Obžaloba je podle něj přemrštěná. "Nepopíráme, že šlo o těžké ublížení na zdraví, ale podle našeho názoru jde o trestný čin neúmyslný," řekl.

Jak to vlastně bylo

Janouškova nehoda se stala loni v březnu, když svým vozem naboural do zadní části volva. Řidička ze svého auta vystoupila a v té chvíli Janoušek vyrazil a odjel. Poškozená ho doběhla na křižovatce, kde byl nucen zastavit na červenou, bušila mu na okénko a snažila se otevřít dveře, načež se postavila před lobbistův vůz značky Porsche.

Dle tvrzení obžaloby, které Týden.cz cituje, podnikatel nejdříve z místa dvakrát popojel směrem na ženu s cílem přimět ji k opuštění svého místa, když se mu to nepodařilo, rozjel se prudce vpřed, čímž poškozenou srazil. Podle názoru žalobkyně musel Janoušek vědět, že tímto způsobem může dojít ke smrtelným zraněním, přesto nezastavil a pokračoval v jízdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…