Začala jednat tripartita. Poprvé na ni dorazil i prezident Zeman

24.06.2013 11:57

V sídle kabinetu začala jednat takzvaná tripartita. Na zasedání zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů přijel poprvé také prezident Miloš Zeman. V programu jsou sociální věci, podpora výzkumu či čerpání peněz z fondů EU. Mluvit se zřejmě bude ale i o nynější vládní krizi. Hlava státu chce v úterý oznámit, koho pověří sestavením nového kabinetu.

Začala jednat tripartita. Poprvé na ni dorazil i prezident Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident je evidentně dobře naladěn

Prezident se při svém příchodu do Strakovy akademie s novináři nezastavil a zamířil rovnou na jednání tripartity. Na něm je i odstupující premiér Petr Nečas (ODS). Vládu zastupovali i ministři průmyslu Martin Kuba a spravedlnosti Pavel Blažek (oba ODS) či ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM). Nečasova vláda je po aféře kolem šéfky jeho kabinetu v demisi. I když v programu informace o vývoji současné politické situace nejsou, dá se předpokládat, že o nich s prezidentem odboráři, zaměstnavatelé a členové vlády budou mluvit.

Odbory chtějí předčasné volby

Odbory jsou proti tomu, aby nynější koalice dovládla do řádných voleb. Volají po volbách předčasných. S Nečasovým kabinetem měli odboráři dlouhodobě napjaté vztahy. Naopak k Zemanovi mají blízko. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil patří k prezidentovým poradcům. Mezi nimi je i šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který na tripartitě stojí v čele zaměstnavatelů.

Rada by se měla dnes zabývat sociálním bydlením či zvýšením minimální mzdy. Odbory by k nynějším 8 000 korunám přidaly 600 korun, zaměstnavatelé 400. Ministryně práce navrhuje 500 korun, a to již od srpna. Zeman už dřív řekl, že by na tripartitě chtěl mluvit právě o růstu nejnižšího výdělku. Navrhoval zvýšení o 500 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…