Začalo druhé kolo senátních voleb. Uhájí vláda většinu?

17.10.2014 14:01

V Česku začalo ve 14:00 finále letošních senátních voleb. Ve 27 obvodech lidé rozhodnou především o tom, zda bude mít vládní koalice nadále většinu v obou komorách Parlamentu. Hlasovat budou moci dnes do 22:00, po noční přestávce pak v sobotu od 8:00 do 14:00. Výsledky by měly být známy do sobotního večera.

Začalo druhé kolo senátních voleb. Uhájí vláda většinu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Mezi dnešní voliče bude patřit i prezident Miloš Zeman, který v Praze 5 pomůže zvolit buď advokáta Václava Lásku (za SZ), nebo historika a bývalého šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka (za ODS). Jednoduchou volbu asi bude mít premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, neboť má na výběr současného senátora sociální demokracie Iva Bárka a lidovce Romana Celého. Předseda ODS Petr Fiala, podle něhož by v Senátu měla skončit převaha levice, tak dá nejspíš v Brně přednost sociologovi a dramatikovi Zdeňku Papouškovi (za KDU-ČSL) před ředitelem brněnské úrazové nemocnice Karlem Doležalem (ČSSD).
   
Hlasovat se bude ve stejných volebních místnostech, kde lidé před týdnem vybrali 54 nynějších finalistů. Hlasovací lístky pro druhé kolo tentokrát voliči nedostali do poštovních schránek, ale vyzvednou si je až u volební komise.
   
Finále senátních voleb se týká 2,85 milionu voličů, z nichž si minulý pátek a sobotu přišlo senátory vybírat 1,1 milionu lidí. Účast tedy byla 38,62 procenta a ovlivnily ji i souběžně pořádané komunální volby, v senátním finále bývá zájem voličů nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6 procenta voličů. Nejnižší byla o dva roky později, kdy finále rozhodlo jen 18,4 procenta voličů.
   
Výsledky voleb bude zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu průběžně podle toho, jak je dostane od volebních komisí. Celkové výsledky by podle mluvčího ČSÚ Jana Cieslara mohly být známy v sobotu kolem 18:00. Nejrychleji byly známy kompletní výsledky finále v roce 2008, tedy ze stejných obvodů, kde se volí i letos. Zveřejněny byly za zhruba 2,5 hodiny po uzavření volebních místností, byť tehdy si senátory přišlo vybrat 29,9 procenta voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…