Začaly státní maturity

02.05.2014 8:52

Začaly státní maturity, od 08:00 píšou studenti test z matematiky. Dnes odpoledne je pak na řadě písemná zkouška z angličtiny, další testy a písemky čekají 87.500 žáků až do 13. května. Letošní čtvrtý ročník jednotných zkoušek je oproti loňsku bez větších změn. Ubylo administrativy, i tak ale zkoušky vyjdou na 154 milionů korun.

Začaly státní maturity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti- ilustrační foto

V příštích letech by se měly maturity výrazně proměnit a zlevnit, studenti by zkoušky dělali na počítači. Plánuje to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který dnes zkoušky zahájil na pražském Gymnáziu Jana Nerudy.

Po 07:45 rozpečetil ředitel gymnázia Juraj Liška krabici se zadáním testů. Do každé školy v republice došly v minulých dnech z maturitního centra Cermat tyto krabice s přesně spočítaným množstvím testů z jednotlivých předmětů.

Ve třídách mezitím čekali nervózní maturanti. Na stolech mohli mít pouze psací a rýsovací potřeby, matematické, fyzikální a chemické tabulky, kalkulačku bez grafického režimu a pití. Vše ostatní museli žáci nechat v v taškách. Letos navíc maturitní centrum Cermat upozornilo školy na novou nepovolenou pomůcku, hodinky, do nichž lze nahrát tahák.

V minulých letech se totiž na některých školách podvádělo

Ministr popřál maturantům štěstí. Při té příležitosti zavzpomínal na svou maturitu z ruštiny, kdy psal slohovou práci o Juraji Gagarinovi.

Studenti maturují povinně z českého jazyka, u druhého předmětu mají na výběr mezi matematikou a cizím jazykem. Zkoušku z jazyka si vybralo 64 procent maturantů, naprostá většina angličtinu. Zadání dnešních testů se má odpoledne objevit na webu Cermatu. Studenti také v rámci státní maturity mohou nepovinně maturovat z dalších předmětů. Novinkou letošního roku je volitelná těžší zkouška z matematiky, takzvaná Matematika+, kterou zájemci skládali před měsícem. Kromě státních maturit pořádají střední školy také vlastní zkoušky z odborných předmětů, takzvanou profilovou maturitu.

Řádné konání zkoušek zkontroluje na vybraných školách Česká školní inspekce. V minulých letech se totiž na některých školách podvádělo, studenti například odevzdali totožné slohové práce. Na maturity dohlížejí také jazykovědci z Ústavu pro jazyk český. Ti začali s Cermatem spolupracovat loni poté, co centrum udělalo chybu v testu z češtiny a poté se muselo upravovat hodnocení.

Výsledky písemné části maturit dostanou žáci 16. května, kdy také začínají ústní zkoušky státní maturity. Protokoly o výsledku státní maturity dostanou žáci do 16. června. Proti výsledkům se mohou studenti odvolat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…