Žáček z ÚSTRu, dnes poslanec ODS: Jak mohl slib poslanců číst komunista Filip? Oni nechtějí rozvíjet demokracii, chtějí její destrukci

23.11.2017 20:02

Pavel Žáček, bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, je poslancem. Čerstvě se stal také členem ODS, za kterou kandidoval ještě jak nestraník. Domnívá se, že dnes vstupujeme do zvláštní éry Andreje Babiše (ANO) a komunistů. Budeme si prý muset zvyknout na to, že Andrej Babiš každý den říká něco jiného a to, co říkal včera, už dnes nemusí platit. Pokud jde o přímou volbu prezidenta, Žáček vychválil Mirka Topolánka a obul se do Miloše Zemana.

Žáček z ÚSTRu, dnes poslanec ODS: Jak mohl slib poslanců číst komunista Filip? Oni nechtějí rozvíjet demokracii, chtějí její destrukci
Foto: Archiv P. Žáčka
Popisek: Pavel Žáček

Žáček byl podle vlastních slov zaskočen, když viděl, že poslanecký slib za všechny zvolené poslance pronášel předseda KSČM Vojtěch Filip. Jako bývalý šéf ÚSTRu je přesvědčen, že slib mohl pronášet někdo jiný – např. nejstarší poslanec, naznačil v debatě pro server Seznam Zprávy.cz. To, že za všechny mluvil Vojtěch Filip, ukazuje, do jak zvláštní doby vstupujeme. Vstupujeme do doby, kdy slib za všechny poslance skládá komunista a vítězem voleb se stalo hnutí ANO, které Andrej Babiš vede poněkud autoritářsky.

Prozradil také, které strany zastoupené ve Sněmovně považuje za demokratické. Na prvním místě zmínil ODS, přidal TOP 09 a STAN. Moderátorka Renata Kalenská se ho zeptala, zda mezi demokraty řadí i lidovce, když je zatím nejmenoval. „Samozřejmě, omlouvám se,“ uvedl Žáček. Demokratičností si prý není zcela jist u Pirátů. Podle jeho názoru bude záležet na tom, jak se pánové projeví. Není bez zajímavosti, že ani Žáček, ani Kalenská nezmínili sociální demokracii.

Je tedy zřejmé, že komunisty, SPD Tomia Okamury a hnutí ANO nepovažuje za demokratické. Proč mezi nedemokratické strany počítá také uskupení Andreje Babiše?

„Principiálně mi vadí to, jak bylo postaveno, principiálně mi vadí, jak bylo řízeno. Myslím si, že tam do určité míry bylo vidět ty signály a to propojení, třeba ty vlaječky, aby se ti poslanci lépe poznali, ale aby je také bylo snáze možné řídit,“ konstatoval Žáček.

Celý rozhovor naleznete zde

Stejně tak prý je třeba dát si pozor, jak Babiš mluví o ostatních stranách. Na jedné straně je shazuje a na druhé straně jim vyčítá, že s ním nechtějí do koalice. O ODS např. říká, že ANO má z 80 procent program shodný s ODS. Tak to ale není.

„Ta jeho poltická taktika je taková, že každý den říká něco nového, každý den přijde s něčím, co se prostě hodí aktuálně, nicméně všeobecně se ví, že to pravda být nemusí,“ varoval před Babišem Žáček. Host se domnívá, že Babiš je ochoten za určitých okolností zrušit třeba i EET. Vůbec prý není jisté, že Babiš udělá to, co slíbí, takže není jisté, že lze spolu s Babišem hájit demokracii. Proto se ODS do koalice a hnutím ANO rozhodně nehrne.

To už raději předčasné volby. „Obavy z předčasných voleb nejsou namístě,“ řekl Žáček. „Do těch voleb se může stát tisíc jedna věc a Babiš může ztratit,“ pokračoval.

Je na ODS jakožto nejsilnější demokratické straně, aby se prala za demokracii a ze všech sil bránila např. chystaným ústavním změnám či pokusu změnit zahraniční orientaci země. Žáček má za to, že patříme do EU a do NATO, čehož bychom se měli držet i navzdory tomu, že viditelný člen ODS Václav Klaus mladší zpochybňuje smysl členství Česka v EU. Není sice sám, ale i tak bychom prý v EU měli zůstat, byť je prý třeba vést diskusi o tom, jak by se EU měla proměnit. „My bychom u toho měli být,“ zdůraznil Žáček. „Obecně tady cítím nedostatek národních zájmů a pak formulování a jejich prosazování směrem k vládě,“ upozornil zároveň.

U bloku ANO, SPD a komunistů, který se zde rodí, není jisté, že zachovají dosavadní směřování země. „Nedělejme si iluze, komunisté nechtějí rozvíjet demokracii tak, jak jsme ji vybudovali po roce 1989 i se všemi chybami. Komunisté chtějí její destrukci,“ vyjádřil svůj názor host.    

V Česku prý máme jeden důležitý problém, Těžko se vyrovnáváme se svou minulostí, Na počátku nového tisíciletí tu sice vznikl ÚSTR, ale jeho práce je dnes bagatelizována, a to i některými badateli. O to více ocenil fakt, že tento ústav mohl vzniknout za vlády Mirka Topolánka. „On byl také ten, kdo dostal na naši půdu Josefa Mašína, navzdory vší kontroverzi, které to vyvolávalo,“ ocenil Žáček.

Host má za to, že je rozhodně dobře, že Topolánek kandiduje, protože do prezidentské volby vnáší politický náboj a také politické zkušenoati, s nimiž může čelit Miloši Zemanovi. „U některých jiných kandidátů jsem nezaznamenal jejich názory na některé politické otázky, buď to nechtěli říct, nebo hledali jakousi společenskou většinu,“ řekl Žáček.

Pokud jde o Miloše Zemana, tak ten prý teď, podle Žáčka, dělá kampaň v Rusku, kde se snaží vystupovat jako silný prezident, který dokáže přimět tamní média, aby změnily obsah článku. Žáček tady narážel na kontroverzní text ruské televize ministerstva obrany Zvezda o tom, že by Čeakoslovenko mělo být Sovětům vděčné za příjezd okupačních tanků v srpnu 1968.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…