Zachází se tu špatně s lidmi. Ombudsmanka Šabatová má velké plány, jak to změnit

08.12.2015 21:21

Ombudsmanka Anna Šabatová chce, aby ČR více bojovala proti špatnému zacházení s lidmi. Děti do šesti let by měly být podle ní místo v kojeneckých ústavech alespoň v náhradních rodinách. Ochránkyně práv navrhuje, aby psychiatrické léčebny evidovaly případy použití omezovacích prostředků u pacientů. Policisté by podle ombudsmanky měli více zvažovat připoutávání zajištěných osob v celách.

Zachází se tu špatně s lidmi. Ombudsmanka Šabatová má velké plány, jak to změnit
Foto: Ivan Noveský
Popisek: Anna Šabatová

„Stát musí také pracovat na zlepšování podmínek v sociálních ústavech i ve věznicích,“ řekla dnes Šabatová novinářům. V lednu to bude deset let, co se český ombudsman věnuje ochraně lidí proti špatnému zacházení. „Bezesporu jsme za tu dobu ušli velký kus cesty, v některých oblastech ale stále máme na čem pracovat," uvedla Šabatová.

V mnoha institucích, hlavně v ústavech sociální péče a ve věznicích, ale podle ní stále scházejí peníze na zvýšení počtu ošetřovatelů a vychovatelů. Na druhé straně je někdy cestou ke zlepšení pouhé proškolení personálu, které není zase až tak finančně náročné, zdůraznila ochránkyně.

Jak často a v jakých případech policisté poutají zadržené v celách?

V minulosti český ombudsman poukázal například na nevhodnost používání síťových lůžek, časté kurtování k lůžkům a nadužívání zklidňujících léků v psychiatrických léčebnách. Prevencí proti těmto a dalším postupům, kdy mohou být pacienti nadbytečně omezováni ve svobodě pohybu, vidí Šabatová v zavedení evidence všech případů použití omezovacích prostředků v ústavech.

„Malé děti do šesti let by měly být nikoli v kojeneckých ústavech, ale s pomocí sociálních pracovníků ve svých či v náhradních rodinách,“ řekla ombudsmanka. Stát se podle ní musí více zasadit o budování chráněných bydlení pro lidi s částečným mentálním postižením a o lepší život seniorů.

Ombudsmanka se zaměří na to, jak často a v jakých případech policisté poutají zadržené v celách. Věznice by podle ní měly být místem nápravy člověka, a to s využitím pedagogů a vychovatelů, a nikoli prostředím, jež mu brání v této změně.

Šabatová opětovně kritizovala plošné osobní prohlídky u vězňů. Prohlídky by podle ní měly být, ale v odůvodněných případech u rizikových vězňů.

Za uplynulých deset let pracovníci kanceláře ombudsmana 365krát navštívili zařízení v ČR, v nichž jsou lidé omezováni na svobodě, aby prověřili jejich životní podmínky. Ze zjištěných nedostatků vzešla doporučení z kanceláře ombudsmana, jak je zlepšit.
Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/sabatova-chce-duslednejsi-ochranu-lidi-proti-spatnemu-zachazeni-20151208.html


Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/sabatova-chce-duslednejsi-ochranu-lidi-proti-spatnemu-zachazeni-20151208.html

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …