Zachoval jste se jako naprostý idiot, vzkázal lidovec poslanci ČSSD kvůli řečem o kolaboraci církve

23.06.2014 13:15

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ostře zkritizoval sociálního demokrata Igora Jakubčíka, který na půdě sněmovny prohlásil, že katolická církev za druhé světové války netrpěla a byla jedním z největších spojenců nacistického Německa. Rozhodl se proto udělat historický exkurz do dějin římskokatolické církve.

Zachoval jste se jako naprostý idiot, vzkázal lidovec poslanci ČSSD kvůli řečem o kolaboraci církve
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„I když podobná slova bychom očekávali spíše z úst oheň a síru dštící stalinistky Marty Semelové, prohlásil je pan poslanec Jakubčík za ČSSD. Ten se sice honosí titulem bakalář, nicméně svými historickými znalostmi zjevně nedosahuje ani úrovně průměrného školáka základní školy," napsal Tomáš Zdechovský v reakci na výrok sociálního demokrata.

Rozhodl se proto udělat „malý historický exkurz" do dějin římskokatolické církve. „Oficiální pozice římskokatolické církve vůči nacismu byla ale jednoznačně odmítavá, čímž samozřejmě nepopírám, že se bohužel vyskytli i katolíci ochotní s nacismem kolaborovat," píše Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Pro NSDAP byla podle europoslance církev trnem v oku a není prý divu, že Hitler měl dokonce za války v plánu uchvátit Vatikán a unést papeže. V roce 1937 vydal Pius XI. encykliku Mit brennenden Sorge. To, že církevní dokument nevyšel v latině, ale právě v němčině, podle Zdechovského svědčí o tom, jak velkou starost dělala církvi situace v Německu.

Celé znění článku Tomáše Zdechovského najdete ZDE.

Jeho následovník Pius XII. poté projevil obrovskou odvahu v roce 1943, když byl Řím obsazen Němci, otevřel brány církevních objektů, díky čemuž mohli tisíce židů přečkat dlouhých devět měsíců. „Nesmíme zapomenout ani na to, že oběťmi koncentračních táborů se stali i duchovní nejen z katolické církve. Jen v Dachau zahynulo 2600 kněží z 24 zemí a další tisíce našly smrt v ostatních vyhlazovacích táborech," připomíná europoslanec.

Jakubčík by se měl omluvit a zvážit rezignaci

Tvrdit, že církev za války netrpěla, považuje politik za plivání na památku všech, kteří byli během války pronásledováni nebo dokonce zemřeli kvůli své víře.

„Chce-li si poslanec Igor Jakubčík zachovat tvář politika, kterého lze brát vážně, měl by se za své výroky omluvit. Být na jeho místě, tak zvažuji okamžitou rezignaci na poslanecký mandát, protože něco takového by poslanec na veřejnosti neměl vypustit ze svých úst. Zákonodárce se zachoval jako historický ignorant a naprostý idiot," uzavřel ostře Tomáš Zdechovský.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…