Záchrana Babišovy vlády? Noviny mají strach: Temelín, vyhození ředitele BIS! A Vítězný únor!

11.07.2019 8:17

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes v 17:00 setká na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem, s nímž chce řešit situaci ohledně odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Zeman nepřijal Staňkovu demisi a dosud nevyhověl ani Babišově žádosti o odvolání ministra, což hlava státu podle Ústavy učinit musí. Předseda vlády chce spor řešit diplomaticky, neuvažuje o podání kompetenční žaloby na prezidenta. Noviny a zpravodajské servery mezitím spekulují, jaký by mohl být nadcházející scénář celé kauzy.

Záchrana Babišovy vlády? Noviny mají strach: Temelín, vyhození ředitele BIS! A Vítězný únor!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Zeman přijal Babiše a vicepremiéra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka na zámku v Lánech před týdnem, schůzka ale další posun v situaci kolem ministerstva kultury nepřinesla. Hamáček poté uvedl, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu, neměla by její účast ve vládě smysl. Babiš se tak pokusí znovu Zemana přesvědčit, aby žádosti ČSSD na odvolání Staňka vyhověl.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Matteo Salvini tajně přijal peníze od Rusů?

4%
91%
hlasovalo: 10837 lidí

Předsednictvo hnutí ANO ve středu večer dospělo k závěru, že prezident by měl akceptovat požadavek na odvolání ministra Staňka a následně jmenovat kandidáta, kterého sociální demokracie navrhne. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí podporuje smírné řešení krize. Babiš členům vedení podle něho naznačil možné cesty k řešení, možnost výměny ministerstev mezi koaličními stranami mezi nimi není. V pátek se Zeman sejde v Lánech s Hamáčkem a Staňkem. ČSSD chce v návaznosti na to řešit situaci v pondělí na jednání předsednictva strany.

Server Aktuálně.cz v té souvislosti spekuluje, co premiér Babiš nabídne prezidentovi Zemanovi za konec ministra Staňka. Zmiňuje nejen post šéfa BIS, ale také dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. 

Původní text ZDE.

Na serveru Echo24.cz se pak Bohumil Doležal ptá, zda Vítězný únor přijde tentokrát v létě. 

„Už pár týdnů probíhá neúspěšný pokus ČSSD zbavit se svého ministra, kterého ve vládě nechce. Rezort kultury sám o sobě není příliš významný: z dlouholeté zkušenosti vím, že kultuře se daří nejlíp tehdy, když do ní stát příliš nestrká své všetečné prsty. Několikatýdenní tahanice o pana Staňka se nyní snad dostanou do dalšího stádia: Ve čtvrtek 11. července přijme prezident premiéra, který o to požádal. Bude se pokoušet o nějaké smírné řešení, jež by ČSSD umožnilo zároveň zachovat si tvář a ve vládě zůstat (řekl bych, že takové řešení neexistuje),“ poznamenal Doležal. 

„Nechci nijak podceňovat červnovou letenskou demonstraci ani dobrou vůli těch statisíců, co se jí zúčastnily. Šlo o velmi významný signál nespokojenosti. Ale dnes už revoluční atmosféra odezněla a vznikl prostor pro zákulisní reálpolitické tahanice,“ zmínil dále Doležal a poukázal na to, že případ Staněk je pro něj podobný Únoru 1948. 

Původní text ZDE

„V zamrzlé politické situaci se otevřel problém zdánlivě malý (pouhé obsazení rezortu kultury). Pokud ČSSD Zemanovi ustoupí (byť třeba přistoupí ‚jen‘ na nějaký zdánlivý ‚kompromis‘, který navrhne pan Babiš), potvrdí faktické přepsání Ústavy. Pokud ne, taky si moc nepomůže, naopak. Pokud by všech pět ministrů ČSSD podalo demisi, museli by podle koaliční smlouvy následně podat demisi i všichni ministři ANO včetně premiéra a vláda by padla (nic by nebylo vyhráno, protože prezident by měl i tak volné pole pro svůj kreativní výklad Ústavy). Pokud však nepodají demisi pánové Staněk a případně i Toman (tj. prezidentský výsadek mezi ministry ČSSD), postačí, aby pan Babiš ve spolupráci s prezidentem provedl rekonstrukci vlády. Tu, která se bude týkat i dvou rezortů velevýznamných pro ‚únorovou‘ proměnu Nových pořádků a jejich definitivní ‚stabilizaci‘, ‚normalizaci‘, či jak to chcete pojmenovat. Pro vnitro a zahraničí,“ podotkl také Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…