Záchrana demokracie? Kalousek, ODS, lidovci a Starostové se sjednotili proti Babišovi, Zemanovi a Okamurovi

15.11.2017 10:22

Poslanecká sněmovna má nový subjekt, říká si Demokratický blok. Bude bojovat proti nápadům hnutí ANO. Kvarteto opozičních stran se totiž dohodlo na společném blokování Babišových snah. Jejich představitelé to oznámili na společné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně, kde měl hlavní slovo Petr Fiala z ODS, sledován Miroslavem Kalouskem, Petrem Gazdíkem, Pavlem Bělobrádkem a dalšími zástupci TOP 09, KDU- ČSL a STAN.

Záchrana demokracie? Kalousek, ODS, lidovci a Starostové se sjednotili proti Babišovi, Zemanovi a Okamurovi
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Po deváté hodině se v Poslaneckém sněmovně měli sejít zástupci opozičních stran, aby domluvili společný postup při obsazování sněmovních výborů. Svolavatelem schůzky byl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Po půl desáté se ale před kamerami v tiskovém středisku Poslanecké sněmovny objevila velká skupina opozičních politiků. Byli v ní zástupci ODS, TOP 09, lidovců i Starostů. Zástupci Pirátů, kteří schůzku svolali, naopak chyběli.

Slova se pod dohledem Miroslava Kalouska, Pavla Bělobrádka, Petra Gazdíka a dalších ujal předseda ODS Petr Fiala a začal vysvětlovat: „Tři týdny se snažíme s vítězem voleb, hnutím ANO, vést standardní jednání. Očekávali jsme, že výsledkem bude konsensuální, férová, normální dohoda o tom, jak to bude vypadat.“ Nic takového podle něj není možné, protože hnutí ANO něco jiného dělá, a něco jiného říká.

Strany budou společně postupovat při ustavování Sněmovny a volbě jejích orgánů. Sice neutvoří společný klub, jejich neformální sdružení však bude mít jméno: Demokratický blok.

„Kluby zastupují celkem 27,61 procent voličů,“ zdůraznil Petr Fiala v narážce na volební zisk hnutí ANO.

Prvním krokem nového bloku bude vytvoření společné kandidátky do sněmovních výborů a komisí.

Nově ustavený blok, který má disponovat 48 poslanci, požaduje dvě místa ve vedení Sněmovny a předsedy výborů – bezpečnostního, branného, mandátového a imunitního, školského, ústavněprávního, zahraničního a hospodářského. Rovněž chtějí předsedy komisí pro kontrolu zpravodajských služeb.

A překvapením nebyl konec. Petr Fiala vzápětí ohlásil, že nebude kandidovat proti Radku Vondráčkovi z ANO na předsedu Poslanecké sněmovny, jak původně avizoval. „Na základě dohody komunistů, SPD, ANO a za podpory Pirátů se stala kandidatura ODS na předsedu Poslanecké sněmovny bezpředmětnou. Já nebudu asistovat něčemu, co bylo dohodnuto mezi těmito politickými subjekty,“ zdůraznil. Demokratický blok proto žádného kandidáta na předsedu Sněmovny stavět nebude.

Po kolektivu Demokratického klubu přišel do řečniště samostatně předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jeho návrhy spadly utvořením opozičního bloku pod stůl. „Návrh, že se domluví opoziční strany a budou nárokovat předsedy výborů PS, byl zajímavý pro ODS, nicméně žádná ze stran tento návrh nevzala za svůj,“ zalitoval.

Podle něj už na počátku jednání vystupovaly ostatní strany jako skupina. Jakékoliv další jednání prý podmiňovaly tím, že Piráti nepodpoří Vondráčka na předsedu Sněmovny, což Bartoš odmítl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…