Zachránce stovek židovských dětí Winton převzal z rukou prezidenta Řád Bílého lva

28.10.2014 15:23

Sir Nicholas Winton převzal dnes na Pražském hradě z rukou prezidenta Miloše Zemana nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva. Brit, kterému je 105 let, v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí z Československa před nacisty. O svých zásluhách nikdy nemluvil, veřejnost se o jeho činech dozvěděla až v roce 1988 z dokumentu britské televize BBC. Prezident Václav Havel mu udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka. V Praze byl Nicholas Winton naposledy v roce 2011 na premiéře českého dokumentu režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina.

Zachránce stovek židovských dětí Winton převzal z rukou prezidenta Řád Bílého lva
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Winton v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí z Československa před nacisty. Do Prahy přijel ze zdravotních důvodů jen na několik hodin, podle rodiny se na návštěvu velmi těšil.

Pozváno na ceremoniál bylo všech sedm zachráněných dětí, které žijí v ČR

Winton se během ceremoniálu potkal s některými z 669 zachráněných židovských dětí. Pozváno bylo všech sedm žijících v Česku a jedna žena, která Wintonovi vděčí za život, dorazila z Británie. Na úvod ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže a chlapecký pěvecký sbor zazpíval českou a britskou státní hymnu.

Před vypuknutím druhé světové války Winton zorganizoval převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického Protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak s dětmi odjel v květnu 1939. Poslední, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali. O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se Winton dostal dokumentem BBC z roku 1988.

Wintona ocenil už Havel, v roce 1998 mu udělil Řád TGM

Oceněn byl řadou britských i českých vyznamenání, byl povýšen do šlechtického stavu. V roce 1998 mu tehdejší český prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

Řád Bílého lva je nejvyšší české vyznamenání

Řád Bílého lva je nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Původně byl udělován lidem, kteří se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužili o Československo. V současné výtvarné podobě od autora Michala Vitanovského je udělován od roku 1994. Má tvar červené pěticípé hvězdy se stříbrným dvouocasým lvem uprostřed. Na zadní straně vyznamenání je státní znak České republiky a heslo „Pravda vítězí". Vyznamenání má vojenskou a občanskou variantu, pro hlavy států je doplněné řádovým řetězem.

Jeho držiteli jsou často současné a bývalé hlavy států, kromě těch ze sousedních zemí například bývalý americký prezident Ronald Reagan, španělský král Juan Carlos, britská královna Alžběta II., bývalá britská premiérka Margaret Tatcherová nebo bývalý český prezident Václav Havel. Držiteli vojenské varianty jsou také odbojáři a bojovníci s nacismem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…