Zachránkyně zvířat nadává na pražské úřady a varuje: Nezapomínejte na němé tváře

27.07.2015 12:17

PŘÍBĚH Zánik oblíbeného záchranného zařízení pro zvířata. Před tím varuje Věra Přibylová, jejíž záchranná stanice působící na kopci u pražských Jinonic je již několik let ve výpovědi. Praha se k ní chová přehlíživě. V situaci, kdy lidé vnímají jen zahraniční hrozby a málo se zajímají o své prostředí, začíná být zoufalá.

Zachránkyně zvířat nadává na pražské úřady a varuje: Nezapomínejte na němé tváře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nové logo ODS

„Bohuslav Svoboda se dlouho tvářil, že neexistuji. Přes rok nereagoval, nechal se zatajovat. Až o našem trápení napsaly ParlamentníListy.cz, tak se se mnou setkal. Byli jsme celou dobu bez prostředků. Loni mi při nějakém setkání řekl, že věřil řečem, že stanici ruinuji a je třeba mě odstranit,“ podotýká Přibylová, která se o zvířata stará celý život. Politická garnitura se na magistrátu už dávno vyměnila, ale situace zůstala stejná. Její záchranná stanice umírá na úbytě, přitom jich hlavní město nemá až tak moc.

Kolují o ní zvěsti

Je pravda, že Přibylová si již v minulosti udělala kvůli své neústupnosti a urputnosti nepřátele na vysokých místech. Pomluvy o tom, že týrá zvířata anebo že si z peněžních dotací žila nad poměry, byly několikrát vyvráceny. „Podivné zvěsti o mých nahrabaných milionech jsem nechala prověřit kriminální policií a nic. Lesy Praha, které dostaly prostor záchranné stanice do užívání, se mnou jednají jako s nějakou vetřelkyní,“ říká.

Sama žije v maringotce nedaleko voliér a terárií. Jako Doktor Bolíto se přitom se svými pomocníky stále stará o zvířata. V polovině roku 2011 převzaly pozemek záchranné stanice do užívání Lesy Praha a nevládní organizace Přibylové je postupně likvidována. „Chtěli jsme si od Prahy pronajmout jiný prostor. Vždyť město vlastní více než čtyři stovky brownfieldů a tisíce pozemků. Jeden je přímo v Jinonicích. Prý to nejde,“ podotýká. Ostatně v kopci nad Jinonicemi se nachází stanice, kde i přes výpověď stále sídlí. Ale i jednání s vedením Prahy 13 vyšlo do ztracena.

Ptáci a exoti

Na tomto kopci se přesto stará o zhruba devadesát trvale handicapovaných ptáků a přes dvě stovky exotických zvířat. Ročně přijme stovku poraněných či zatoulaných zvířat, další stovku přijme cholupická Penthea. „Nemůžu brát víc, vždyť mám na měsíc kolem 6 000 korun,“ dodává. Nabízí třeba službu starším lidem, že se v době nemoci postará o jejich domácího mazlíčka, andulku či křečka. O psy či kočky se totiž starají jiná zařízení. „Nevěřili byste, kolik starých lidí má taková zvířata za kamarády a jsou na nich citově závislí,“ dodává. V Praze jsou sice tři takové záchranné stanice, ale magistrát prý plný rozvoj činnosti umožňuje jen jedné, ostatní dusí. Přibylová získala pozemek na Kladensku, ale tam by se záchranná stanice prý neuživila. Podobných zařízení tam totiž mají více a šlo by o málo platnou práci.

Je členkou místního sdružení ODS Dejvice – Bubeneč na Praze 6, kde byl léta předsedou Pavel Bém, ale pomoci se od něho moc nedočkala. Trpí dost velkým rozčarováním a chce ze země emigrovat. „Nyní nemohu. Maminka je dost nemocná a musím se o ni hodně starat. Pak odtud odletím do Thajska. Nadace na ochranu divokých zvířat tam má několik projektů. Zabývají se hlavně gibony a opicemi, stanice pro ptáky jim naopak chybí,“ vysvětluje. Záchrannou stanici nad Jinonicemi založila a nyní se prý musí dívat na to, jak jiní opakují její chyby a klopýtavě získávají nové zkušenosti. Nakonec si posteskne: „Tato země mi nic nedala a vzala mi vše, co mohla.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…