Zachranná akce sKaret pokračuje. Nečas dnes zveřejní její další úpravy

07.12.2012 6:15

Premiér Petr Nečas, ministryně práce Ludmila Müllerová a ředitelé České spořitelny a České pošty dnes veřejně oznámí, jak změnili systém užívání sKaret. Jednání o kartě, která vadí opozici, některým koaličním poslancům i ombudsmanovi, trvala dva týdny.

Zachranná akce sKaret pokračuje. Nečas dnes zveřejní její další úpravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Přes nové sociální karty mají lidé dostávat peníze od státu. Systém provozuje Česká spořitelna, která zvítězila v tendru. Ministerstvo práce s ní uzavřelo smlouvu na 12 let. Podepsal ji někdejší náměstek bývalého ministra práce Jaromíra Drábka Vladimír Šiška, kterého policie obvinila z podplácení u jedné ze zakázek. Kvůli Šiškově kauze pak Drábek rezignoval.

Nová ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) při svém nástupu do úřadu před třemi týdny uvedla, že se bude sKartami zabývat. Premiér Petr Nečas (ODS) pár dnů nato prohlásil, že se sešel se šéfem spořitelny a že by karty měly sloužit jako průkazky a jejich platební funkce by lidé měli používat jen dobrovolně. Příjemci si s sKartou měli původně vybírat dávky z bankomatu, převádět na svůj účet či s ní měli platit. Zasílání dávek poštou mělo být za poplatek.

Bude nutná úprava zákoníku

Ministryně ve čtvrtek poslancům řekla, že smlouvu se spořitelnou není možné změnit bez úpravy zákonů. Výsledek dohody o sKartách jim ale sdělit odmítla. Ministerstvo práce se ve smlouvě se spořitelnou zavázalo, že se bude maximálně snažit o to, aby se po 12 let karty nezrušily či se přes ně neomezilo vyplácení dávek a aby se karta využívala třeba i u důchodů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…