Zachraňte Kliniku. V Praze se bude pochodovat na podporu levicového squatu

27.02.2016 6:43

Na pražském Žižkově se dnes uskuteční solidární pochod za zachování centra Klinika v Jeseniově ulici. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) odmítl centru prodloužit smlouvu a dům chce vrátit do středy 2. března. Squatteři bývalou polikliniku obsadili v prosinci 2014. O budovu měla původně zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů, od záměru později upustila.

Zachraňte Kliniku. V Praze se bude pochodovat na podporu levicového squatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Psychiatrická klinika

Státem vlastněný opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři uklidili a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Následně je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. Správcovský úřad s povolením vlády původně budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce, nyní ji chce zpět.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před třemi týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

Tento týden vyjádřila podporu centru Klinika třicítka spisovatelů. Ve společném prohlášení uvedli, že nerozumí neochotě úřadů umožnit další fungování Kliniky, která se podle nich za jediný rok dokázala stát sociálním i kulturním centrem. Podporu má Klinika i od 27 neziskových organizací nejen ze sociální oblasti, i podle jejich společného prohlášení má centrum smysl a blahodárný vliv na rozvoj občanské společnosti.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…