Začíná neradostné sčítání. Škody po povodních jdou do miliard

11.06.2013 6:53

Ačkoli sčítání škod způsobených povodní teprve začíná, už teď je jisté, že se budou pohybovat v řádu desítek miliard. Podle předběžných odhadů dosahují materiální újmy hranice 20 miliard korun.

Začíná neradostné sčítání. Škody po povodních jdou do miliard
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

Pojišťovny odhadují celkové škody na pojištěném majetku bezmála na osm miliard korun. S odhadem přišli také zemědělci a Povodí Vltavy, Labe a Ohře. "Zatímco škody na povodích, zemědělské půdě a pojištěném majetku lze odhadnout rychle, otazník je především nad škodami u nepojištěného majetku. Vzhledem k tomu, že po předchozích záplavách jsou pojišťovny opatrnější, mohou být škody v této oblasti poměrně vysoké," uvedl pro deník MF Dnes David Marek ze společnosti Patria Finance.

Marek odhaduje, že celkově se škody budou nakonec pohybovat mezi 20 a 30 miliardami korun. Narůstat prý budou zejména u měst a obcí, kde voda poničila silnice a kanalizace.

Nebezpečí trvá

Pokud se počasí neumoudří, mohla by škoda ještě dále naskakovat kvůli bleskovým záplavám, které sužovaly Česko v posledních dnech. Podle předpovědi počasí by deště měly během úterka slábnout, nebezpečí však bude trvat ještě několik týdnů. Kvůli podmáčené půdě například zůstanou zavřené parky v hlavním městě i dalších postižených oblastech.

"Lidé by měli být obezřetní ještě několik týdnů. Ke svahům, které vypadají nestabilně, by se neměli přibližovat," varuje ředitel České geologické služby Zdeněk Venera.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …