Začíná se rýsovat nové vedení ČSSD. Uspět může i mladá hvězda mezi hejtmany

24.02.2018 12:29

Sjezd ČSSD minulý týden vybral do čela předsedu Jana Hamáčka a jako jeho prvního místopředsedu Jiřího Zimolu. Zbylí místopředsedové pak budou voleni na sjezdu 7. dubna. A do čela strany mají podle serveru Novinky.cz našlápnuto i politici s rozdílnými názory na účast ve vládě či na prezidenta Miloše Zemana.

Začíná se rýsovat nové vedení ČSSD. Uspět může i mladá hvězda mezi hejtmany
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Místopředsednický post zajímá podle informací serveru například hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, primátora Olomouce Antonína Staňka i vysočinskou radní Janu Fialovou. Tito vyjmenovaní by měli mít svůj post téměř jistý, neboť na nich panuje dohoda mezi krajskými organizacemi. Další dva místopředsedové však známi nejsou.

Zimola v té souvislosti podotkl, že společně s předsedou se chce na složení celého týmu domluvit. Považuje za správné, aby si o něj delegátům řekli. „A abychom nečekali apaticky na to, koho zvolí. Bude to náš tým, se vší důvěrou a odpovědností,“ podotkl Zimola.

Své pak k tomuto řekl i Martin Netolický, jenž je paradoxně kritičtější než oba muži jak k hnutí ANO, tak k Andreji Babišovi. Navíc nemá ani dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem, neboť při poslední prezidentské volbě podpořil Jiřího Drahoše. 

„Soc. dem. má v čele dva lidi, kterým osobně věřím. Jsou to lidé slušní a vzdělaní. Pokud si myslí, že bych měl být součástí týmu, tak se ho rád zúčastním. Samozřejmě však záleží na delegátech sjezdu,“ podotkl k tomu Netolický. 

Kritický k účasti obviněného člověka ve vládě je i olomoucký primátor Staněk. Zároveň však vnímá, že je dobře, bude-li vedení co nejbarevnější. 

Ohledně dalších postů pro místopředsedy se hovoří o exprimátorovi Romanu Onderkovi či poslanci Tomáši Hanzelovi, jenž je zároveň primátorem Karviné. I oni dva jsou však velmi kritičtí vůči vládnímu anažmá trestně stíhané osoby. Novinky.cz pak ještě zmiňují poslance Jaroslava Foldynu, poslance Ondřeje Veselého a exministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. I oni by se mohli ucházet o místopředsednický post.

  • Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…