Začíná série akcí, která připomene listopad 1989

14.11.2014 6:03

V budově bývalého Federálního shromáždění se dnes uskuteční slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989. Čtvrtstoletí od pádu komunismu v někdejším Československu si připomenou vysocí představitelé parlamentů Česka a Slovenska a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nepůjde o jedinou akci, která dnes, tři dny před samotným výročím, listopad '89 připomene.

Začíná série akcí, která připomene listopad 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

Na úvod setkání účastníci uctí památku jednoho z předáků pražského jara 1968 a bývalého předsedy polistopadového Federálního shromáždění Alexandera Dubčeka, který zahynul v roce 1992 při autonehodě. S projevy k výročí 17. listopadu 1989 a následným událostem poté vystoupí předseda sněmovny Jan Hamáček, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (oba ČSSD), šéf slovenského parlamentu Pavol Paška a předsedové politických stran.

Zejména v hlavním městě se při příležitosti nadcházejícího výročí koná řada dalších akcí, třeba v pražském Karolinu je to mezinárodní konference nazvaná Za vaši a naši svobodu: Čtvrtstoletí podpory disidentů a bojovníků za lidská práva. V 18:30 hodin její účastníci zapálí svíce u památníku na Národní třídě.

V kině Lucerna bude Filmová přehlídka s názvem Sametová něha.

Praha nabízí řadu vzpomínkových akcí

V Praze se uskuteční i konference Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd s názvem Co po 25 letech od listopadu 1989 víme a nevíme? Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se koná panelová diskuze na téma Kam kráčíš, (česká) demokracie? Promluví na ní bývalí disidenti Petr Pithart, Hana Marvanová a další.

K budově německého velvyslanectví se večer lidé mohou přijít podívat na světelnou videoinstalaci Philippa Geista, která se zabývá událostmi podzimu 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…