Začíná soud s pěti magistrátními úředníky v kauze Opencard

23.09.2013 6:10

Před Městským soudem v Praze dnes začíná hlavní líčení v případu pěti bývalých úředníků pražského magistrátu, kteří jsou obžalovaní v kauze Opencard. Státní zástupkyně pětici mužů viní z toho, že před více než pěti lety uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž hlavnímu městu způsobili škodu v řádu desítek milionů korun.

Začíná soud s pěti magistrátními úředníky v kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Používání Opencard je trestné. Přijďte se udat! Reakce na obvinění současné rady Prahy, nikoli té minulé s Pavlem Bémem

Jednání povede soudce Alexander Sotolář. Původně měl trestnímu senátu předsedat Jiří Říha, který však byl z projednání případu vyloučen kvůli podjatosti. Jeho manželka Alice totiž zastupuje jednoho z obviněných v související kauze, v níž policie kvůli Opencard stíhá desítku současných i bývalých pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce ve funkci Tomáše Hudečka (TOP 09).

Škoda je v řádu desítek milionů korun

Pětice někdejších magistrátních úředníků čelí podezření, že v několika zakázkách zvýhodnila firmu Haguess a způsobila tak hlavnímu městu škodu v řádu desítek milionů. Obžaloba je viní z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Mezi stíhanými je například někdejší šéf odboru informatiky Ivan Seyček, kterému hrozí až osmileté vězení.

Úředníci z doby, kdy Praze vládl tehdejší primátor Pavel Bém (ODS), byli odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky, v letech 2006 a 2007 ale podle státního zastupitelství uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy. V rozporu se zákonem prý vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Firmě pak přidělili i další veřejné zakázky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…