Začnou lidi hubit ve velkém. Drsné varování před postupem islamistů

04.10.2016 7:11

Pokud by se islamistům podařilo program výroby a použití bojových otravných látek rozvinout, šlo by o strašlivou hrozbu, varuje Vratislav Osvald, ředitel odboru výcviku protichemických expertů NATO ve vyškovském aliančním středisku proti zbraním hromadného ničení. Osvald to uvedl v rozhovoru, který poskytl serveru Aktuálně.cz.

Začnou lidi hubit ve velkém. Drsné varování před postupem islamistů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Soumrak nad Kurdistánem

Opakované testy s definitivní platností potvrdily, že Islámský stát vlastní a umí už i používat bojové chemické látky. Konkrétně yperit.

Do programu vývoje a výroby chemických zbraní byli zapojeni vědci z dob režimu Saddáma Husajna. Tihle experti se po druhé válce v Zálivu v roce 2003 rozutekli a nikdy se je nepodařilo eliminovat.

„Pak se ‚najednou‘ objevili v řadách islamistů. Své chemické know-how přinesli pochopitelně s sebou,“ upozornil Osvald.

Celý text je ZDE

A varoval: „Pokud by se jim podařilo program výroby a použití bojových otravných látek rozvinout, šlo by pochopitelně o strašlivou hrozbu. Zejména pro okolní státy a samozřejmě pro všechny lidi v dosahu islamistů.“

Na druhou stranu islamisté zatím nezvládli způsob dopravy otravné látky na cíl a její efektivní rozprostření nad terénem.

A laboratoř na výrobu léčiv v Mosulu, ve které se yperit nejspíše vyráběl, už byla leteckým úderem zničena. „USA zareagovaly velmi rychle. Tak by to mělo vypadat. A to je také mé doporučení: podobná místa a technologie výroby bojových otravných látek je nutné vypátrat a ničit už v zárodku,“ uvedl Osvald.

Zpacifikováni podle něj musí být i odborníci, kteří tyto jedy Islámskému státu vyrábějí. „Jsou nebezpečnější než zmíněné technologie. Ty se dají vždy obnovit,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…