Zadarmo to nebude, paní Jourová. ČSSD a lidovci chtějí mít zástupce v týmu eurokomisařky

22.07.2014 16:32

ČSSD a KDU-ČSL do konce týdne doporučí kandidátce na českou eurokomisařku Věře Jourové (ANO) své lidi, kteří by mohli v týmu budoucí eurokomisařky působit. Podle Jourové se na tom koalice dohodla. Jourová nominace zváží.

Zadarmo to nebude, paní Jourová. ČSSD a lidovci chtějí mít zástupce v týmu eurokomisařky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Koaliční partneři si za to, že kandidátkou na eurokomisařku bude zástupkyně ANO, vymohli několik věcí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v pondělí uvedl, že výměnou za stažení kandidáta ČSSD, kterým byl exministr financí Pavel Mertlík, bude více peněz na sociální služby a vyšší růst minimální mzdy. Kromě toho strany také nominují své zástupce do týmu Věry Jourové.

"Dostávám tipy na lidi, kteří už teď pracují v Bruselu," řekla Jourová. Několik velmi dobrých tipů dostala od státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. "Do pondělí bych měla dostat tipy, které mi dají koaliční partneři. Na tom je dohoda," uvedla Jourová. Na dotaz, zda je podmínkou, aby si někoho z těchto nominantů vybrala, dodala: "Takhle to nezaznělo, ale jsme dohodnutí, že si od nich vezmu kandidáty a budu je zvažovat."

V médiích se už dříve spekulovalo o tom, že by ČSSD mohla ministryni pro místní rozvoj na eurokomisařku podpořit také výměnou za obsazení postu generálního ředitele státní služby. Podle Jourové ale na koaličním jednání žádné takové personální požadavky vzneseny nebyly.

Na tom, že Jourová bude kandidátkou na českou eurokomisařku, se v pondělí shodla koalice. Ve středu o tom bude jednat sněmovní výbor pro evropské záležitosti, ve čtvrtek by pak nominaci měla vláda definitivně potvrdit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…