Žádná islamizace střední Evropy nehrozí, konstatovala Magda Vášáryová

01.12.2015 22:30

Slovenská opoziční pravicová poslankyně Magda Vášáryová a česká opoziční komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová v úterních Událostech, komentářích České televize diskutovaly o uprchlické krizi. Shodly se na tom, že muslimové mezi námi už žijí a nenutí nás přestoupit na svou víru. Navíc, žádní uprchlíci k nám nechtějí, takže se nemusíme bát o naše vánoční stromečky.

Žádná islamizace střední Evropy nehrozí, konstatovala Magda Vášáryová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magda Vašáryová

Příliv uprchlíků do Evropy sice slábne, ale podle Bebarové-Rujbrové je to především kvůli zhoršení počasí a zprávám o tom, že je těžší přejít do EU. Podle Vášáryové lidé, kteří chtěli odejít z Turecka či Sýrie, už odešli. „Můj premiér Robert Fico poznamenal, že by Řecko mělo vystoupit ze Schengenu, ale my máme před volbami, takže je třeba brát to s rezervou. Politici u nás teď často říkají to, o čem věří, že jim to přinese hlasy, což je problematické,“ upozorňovala dáma.  

Na Slovensku přichází doba, kdy bude teoreticky možné poslat člověka do vazby až na deset dní bez udání důvodu, což už zavání policejním státem. Naše země prý mohou „zhnědnout“, k moci se mohou dostat pravicoví radikálové a toho se slovenská politička bojí mnohem více než údajné islamizace Evropy.  

Copak chcete přestoupit na islám?

„Tady se pořád mluví o uprchlické krizi, ale vždyť tu žádní uprchlíci nejsou. Musíme diskutovat, ale ne reagovat hystericky,“ nabádala politička. Lidé se dnes bojí islamizace, ale my už tu přece máme muslimy, původem z Bosny, a žádná islamizace se nekoná. „I někteří moji přátelé se bojí islamizace. Ale proč, copak oni chtějí přejít na islám?“ ptala se Vášáryová.

Bebarová-Rujbrová s oponentkou v podstatě souhlasila. „Podobný názor převládá mezi většinou členů KSČM,“ oznámila. Faktem podle ní je, že terorismus představuje riziko, ale sebepřísnější bezpečnostní opatřená nám podle komunistické poslankyně nezajistí absolutní bezpečnost. U nás navíc nejsou s muslimy problémy, takže nemá smysl o nich diskutovat pod našimi vánočními stromky.

Komunistická politička chápe, že Francie uplatnila řadu bezpečnostních opatření po útocích, ale musíme si dát pozor, aby opatření nezůstávala v platnosti trvale, jak to vidíme např. ve Spojených státech.    

Vášáryová se ale vymezila nejen proti strašení uprchlíky, ale také proti své komunistické kolegyni ve studiu.  „Za komunistů se tu čtyřicet let šlapalo po křesťanských hodnotách, ale s lidmi to nic nedělalo,“ upozornila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…