Žádná korupce, peníze byly pro ČSSD. Rathova slova u soudu

16.08.2013 20:15

Bývalý hejtman David Rath, který čelí obžalobě z korupce a manipulování veřejných zakázek, dnes před pražským krajským soudem dokončil svou úvodní řeč, v níž několikrát zabrousil k tématu financování voleb ČSSD. Naznačil, že zachycené hovory se nevedly o žádných provizích z veřejných tendrů, ale právě o sponzorských darech pro ČSSD. Navíc prý šlo o čisté peníze, za něž se sociální demokraté nemusejí stydět.

Žádná korupce, peníze byly pro ČSSD. Rathova slova u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Další tři z obžalovaných, Kateřina Pancová, Ivana Salačová a Petr Kott, u soudu hovořili o tom, že peníze z veřejných zakázek měly putovat na podporu ČSSD.

"Žádná souvislost s veřejnými zakázkami a penězi tam nebyla. Pokud zaznívaly nějaké debaty o penězích, nešlo o úplatky ale o financování politických aktivit," uvedl Rath před soudem a dodal, že se jednalo o běžné domlouvání sponzorů voleb, tedy popřel jakoukoliv trestnou činnost.

Strana od něj prý sama očekávala, že se bude zajímat o její sponzorování a že se postará o finanční pomoc. A jak pronesl, nebyl sám. Podobnou roli zastávala podle jeho slov i Salačová. "Tuto informaci, že se angažuje ve shánění sponzorů, jsem měl dlouhodobě, neviděl jsem na tom nic divného. Netušil jsem, že by to mohlo mít nějakou souvislost s nějakou veřejnou zakázkou," upřesnil. Salačová však jeho tvrzení odmítla.

Zmínil také, že společně s Pancovou a Kottem vypomohli Jiřímu Dienstbierovi v senátních volbách. I Dienstbier ale jeho slova popřel.

"Je snazší označit jednoho nebo dva lidi, než si proti sobě poštvat politickou stranu, která možná během pár měsíců obsadí důležitá místa," prohlásil Rath a vyjádřil údiv nad tím, že policie důkladně celou kauzu s údajnou korupcí neprošetřila.

Na tuto kritiku zareagoval pro deník Insider žalobce Petr Jirát. Zdůraznil, že vyšetřovatelé zkoumali každou stopu, která by mohla vést k objasnění případu. Nic však prý nesvědčí o tom, že by peníze v krabici od vína, které byly u Ratha nalezeny, byly původně určeny pro ČSSD. "Indicie ohledně stranických financí ve spise jsou, ale když to řeknu lapidárně, nikdo je nepotvrdil," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …