Žádná politika, jen věcný spor, řekl Pospíšil o konci detektiva Martince

22.04.2013 22:53

Po sporech s šéfkou vrchního státního zastupitelství Lenkou Bradáčovou skončil v čele protikorupční policie Tomáš Martinec. Podle bývalého ministra spravedlnosti za tímto odchodem bude zřejmě jen onen spor a ne žádné politikaření.

Žádná politika, jen věcný spor, řekl Pospíšil o konci detektiva Martince
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

„Můj odhad není důležitý, já chci počkat na výsledek šetření,“ vysvětloval v Událostech, komentářích na ČT Jiří Pospíšil. Především chce prý počkat, zda tvrzení Lenky Bradáčové o nátlaku ze strany Tomáše Martince jsou pravdivá.

„Mám také důvěru v pochybnosti, které vznáší Lenka Bradáčová,“ přiklonil se nakonec na jednu stranu exministr. Jako příklad uvedl kauzu kolem firmy Amun.Re. Ta je považovaná za společnost, jež získala velké peníze na solárním byznysu od ČEZ.

Nyní je prý důležité, co se zjistí během 14denního šetření. Pokud by se slova Bradáčové potvrdila, mohlo by jít až o trestný čin a musela by se zapojit i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Občas se ale spekuluje, zda za odchodem Martince nebylo „něco víc“. „Nikdo si nemůže myslet, že by Lenka Bradáčová dělala něco na objednávku vládní koalice,“ ujišťoval Pospíšil, který ještě jako ministr se snažil Bradáčovou dosadit na funkci vrchní žalobkyně. Jak zopakoval, odvolání Martince inicioval podnět Bradáčové. „Já jsem přesvědčen, že v tomto odstoupení nemají politici žádnou roli,“ dodal Pospíšil.

To senátor za ČSSD František Bublan má z celého sporu „divný dojem“. „Byl bych pro, aby se vyšetřila celá ta záležitost. Jestli ten útvar nezacházel s těmi informacemi, jak neměl,“ obává se Bublan.

Jakožto ministr vnitra si pamatuje scény, kdy bývaly spory mezi státními zástupci a šéfy různých policejních útvarů – často prý nynějším ministrem Janem Kubicem. A navíc protikorupční útvar fungoval podle Bublana za Martincova vedení nejlépe v historii.

„Tak se trošku ptám, co za tím je,“ naznačoval senátor. „Ale nechci vyloučit ani možnost, že tu docházelo k nějakým tlakům nebo účelovým postupům při vyšetřování,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…