Žádná těhotná žena. Říkejte „těhotný člověk“, padlo zcela vážně

30.01.2017 15:12

Zaměstnanci Britské lékařské asociace (BMA) by napříště neměli nazývat těhotné matky „těhotnými matkami“, protože tím mohou poškodit transsexuály. Lepší prý bude, když pracovníci zdravotní služby sáhnou k termínu „těhotný člověk“. Informuje o tom server britského deníku The Telegraph.

Žádná těhotná žena. Říkejte „těhotný člověk“, padlo zcela vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Britská lékařská asociace vydala interní nařízení, ve kterém doporučuje svým zaměstnancům, aby těhotné ženy do budoucna nenazývali těhotnými ženami, ale pouze těhotnými lidmi, aby se nedotkli jemných duší transsexuálů. Asociace vydala seznam vhodných a nevhodných frází.   

„Velká většina lidí, kteří jsou těhotní nebo v minulosti porodili, můžeme identifikovat jako ženy,“ přiznává v interním dokumentu BMA. Jenže mezi nimi můžeme najít také ženy, které se cítí být muži a ty by mohlo označení těhotná žena urazit.

Celý článek najdete zde

„Nerovnost pohlaví se odráží v tradičních představách o rolích žen a mužů. Ačkoli se tyto role v průběhu času velmi posunuly, stereotypy zůstávají hluboce zakořeněné,“ stojí dál v interním materiálu.

Vedle toho se v oběžníku doporučuje volit vhodnější slovník v komunikaci se starými lidmi. Nemělo by se jim prý říkat „staří lidé“, ale „starší lidé“. Stejně tak není vhodné nazývat výtah určený pro handicapované osoby jako výtah určený pro handicapované osoby. Podle lékařské asociace je vhodnější používat termín „přístupné výtahy“.

Konzervativní poslanec Philip Davies označuje doporučení obsažená v oběžníku za „naprosto absurdní“. Římskokatolický biskup dodává, že mu to připomíná scénu z orwellovských děl. Ukazuje to, jak se určitá skupina lidí snaží formovat a ovládat myšlení společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…