Žádná „umírněná opozice“. Rusové nejspíš skutečně útočili na džihádisty, připouští už i MF DNES

02.10.2015 7:06

Podle redaktora MF Dnes Milana Vodičky Rusové moc dobře vědí, na co střílí a kam chtějí trefit. Píše to v souvislosti s nálety na Sýrii. Stejně jako prý věděli přesně včera, co říkají, když oznámili, že pokud by je o nálety proti Islámskému státu požádal i Irák, budou o tom přemýšlet.

Žádná „umírněná opozice“. Rusové nejspíš skutečně útočili na džihádisty, připouští už i MF DNES
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Damašku

Úvodní incident má jen trojí vysvětlení. Buď mají Rusové pravdu, když tvrdí – a včera to zopakovali, že jde o lež a na místě byli džihádisté, nebo nemají pravdu a dostali špatné informace, či to udělali úmyslně,“ pokračuje Vodička ve své úvaze. Zároveň dodává, že druhá možnost se škrtá, protože je evidentní, že na přípravu prvního úderu byl čas. „A tak lze téměř vyloučit, že by si současně syrské i ruské zpravodajství popletlo džihádisty s jinou skupinou,“ dodal.

Některé zprávy ze Sýrie však dle Vodičky uvádějí, že na místě zásahu opravdu dlouhodobě není „umírněná“ opozice, ale džihádistická. „A je jasné, že kdekomu by se hodilo vykolejit na začátku Rusy třeba i šikovně fingovaným odhalením, že střílejí, kam nemají,“ říká Vodička s tím, že stejnou váhu má však i spekulace, že Rusové udeřili přesně tam, kam chtěli. Prý chtěli vykolejit Američany.

Toto vysvětlení zapadá do úvah, že Rusům jde o víc než o bombardování Islámského státu a dalších džihádistů. Nejde jim v první řadě ani o přežití Bašára Asada, neboť to je jen prostředek, aby se dlouhodobě vrátili jako hráč na Blízký východ, kde chaos osekal vliv USA,“ uvádí Vodička v dnešní MF Dnes.

Ten se zároveň také pozastavuje nad výzbrojí, kterou si Rusové přivezli. „Především protiletadlové rakety a stíhačky, jež se nehodí pro útoky na pozemní cíle, ale na letadla. Ta však Islámský stát nemá, a tak tam tato výzbroj zřejmě není kvůli němu,“ uzavřel. Jako první totiž Rusové zasáhli řadu cílů i opozici podporovanou USA.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …