Žádné bratření USA a Ruska nebude, to nejde, pohovořil politický geograf Romancov z rádia

16.12.2016 9:08

Ani v příštím roce nemůžeme čekat od vztahů Ruska a Spojených států zázraky. Vypadá to ale, že by Rusko mohlo nastoupit zpět na světovou scénu s čistým štítem. Vyplývá to z rozhovoru, který poskytl Rádiu Zet politický geograf Michael Romancov.

Žádné bratření USA a Ruska nebude, to nejde, pohovořil politický geograf Romancov z rádia
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Zatím to vypadá, že nově zvolený americký prezident Donald Trump zaujme vůči Rusku a Vladimiru Putinovi opačný postoj než předchozí americká vláda. Romancov si ovšem myslí, že o žádný významný posun se ani v tomto případě jednat nebude. „Je třeba si uvědomit, že společný jmenovatel Ruska a Ameriky je velice malý. V podstatě to je pouze boj proti mezinárodnímu islamistickému terorismu,“ řekl Romancov. „Až dojde k první schůzce Trumpa s Putinem, pravděpodobně uvidíme něco jiného, než to bylo, když se bavil s Barackem Obamou. Nicméně ta osobní chemie, bez ohledu na to, jestli bude pozitivní či negativní, nemůže převážit to, že toho mají společného velmi málo,“ dodal.

Celý text včetně zvukové nahrávky je ZDE

Pro vztah Evropy a Ruska je ale prý mnohem důležitější jarní volba francouzského prezidenta. Zde má Rusko podle Romancova dokonce dvě želízka v ohni. Vedle předsedkyně nacionalistické Národní fronty Marine Le Penové to je i favorit voleb François Fillon.

Co tedy můžeme od Ruska čekat v příštím roce? „Myslím si, že to podstatné je to, že Rusko spoléhá na to, že přijde nový americký prezident, nový francouzský prezident. Chce udělat tlustou čáru za minulostí a začít znova. Ten nový začátek se bude oproti tomu, čeho jsme dosud byli svědky, lišit v tom, že se Rusko cítí být dost silné na to, aby nahlas říkali, že si něco nepřejí,“ řekl Romancov.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …